Alternatieven in de afwikkeling van whiplashclaims

Activity: Lecture / PresentationAcademic

Description

Whiplash is nog steeds een hot topic en blijft een wereldwijd probleem waar artsen en schadebehandelaars zich geen raad mee weten. De groep slachtoffers is groot (40% van de verkeersschade) en de gevolgen zijn ernstig (20% van de whiplashslachtoffers heeft chronische klachten). Een effectieve oplossing is nog niet gevonden. De letselschadebranche in Nederland probeert vooral om het probleem juridisch te beteugelen, door te spelen met de grenzen van het causaliteitsvraagstuk. Empirisch onderzoek uit het buitenland laat zien dat een biopsychosociale aanpak misschien beter werkt.

Deze biopsychosociale aanpak houdt in dat mensen direct na het ongeval worden gescreend op basis van psychosociale componenten. Uit deze screening blijkt of mensen een hoog risico lopen op langdurige arbeidsongeschiktheid. De hoog risico groep krijgt vervolgens een psychosociale therapie aangeboden. Een belangrijk onderdeel van de interventie is dat alle stakeholders, dat wil zeggen, slachtoffer, gezondheidszorg, werkgever en verzekeringsmaatschappij, met elkaar in gesprek gaan over terugkeer naar werk. Resultaat: gemiddeld 3 weken eerder terugkeer naar werk.

Het hierboven beschreven onderzoek is een voorbeeld van stepped care en herstelgerichte dienstverlening. Ook andere voorbeelden komen aan bod. Zo wordt er op dit moment bijvoorbeeld een kieswijzer ontwikkeld waarin slachtoffers mogelijk zelf hun belangenbehartiging kunnen gaan doen. Een proactieve houding van verzekeringsmaatschappijen en een verminderd stigma door de gezondheidszorg biedt ook uitkomst. Herstelgerichte dienstverlening vergroot het gevoel van procedurele rechtvaardigheid en empowerment. En aangezien in het personenschaderecht herstel voor schadevergoeding gaat, is herstelgerichte dienstverlening de toekomst.
Period12 Apr 2017
Held atWerkgroep Artsen Advocaten
Degree of RecognitionNational