De afschaffing van de slavenhandel van 1814: een typisch Nederlands debat?

Activity: Lecture / PresentationAcademic

Description

In deze lunchlezing licht Pepijn Brandon de discussie over de afschaffing van de slavenhandel in 1814 toe. Is dit een typisch Nederlands debat?

Vorig jaar werd veel aandacht besteed aan de herdenking van de afschaffing van de slavernij in 1863, maar de tweehonderdste verjaardag van de afschaffing van de slavenhandel in 1814 zal dit jaar waarschijnlijk vrijwel in stilte voorbij gaan. Aan het Koninklijk Besluit van 1814 valt dan ook weinig te vieren. De afschaffing van de slavenhandel was het resultaat van diplomatiek handjeklap tussen Nederland en Engeland. Terwijl de handel in ontvoerde mensen vanuit Afrika naar Amerika werd verboden, bleef de slavernij zelf in de Nederlandse koloniën nog een halve eeuw bestaan.

In deze lezing zal Pepijn Brandon ingaan op de bijzondere discussies – of eigenlijk: het bijzondere gebrek daaraan – rond dit historisch belangrijke moment. Waar waren de Nederlandse abolitionisten in 1814? Was er echt geen tegenreactie vanuit de planters en andere groepen die direct verdienden aan de slavernij? Klopt de veelgehoorde bewering, dat de discussie zo beperkt was omdat Nederland eigenlijk maar weinig belang had bij de slavernij? En wat zeggen de verschillen tussen de herdenkingen vorig jaar en dit jaar over het Nederlandse slavernijdebat nu?
Period11 Mar 2014
Event titleBroodje Kennis, Spui25
Event typeLecture