De juiste connecties: een netwerkperspectief op de Bronstijd/IJzertijd overgang in het Egeïsche gebied en de rol van Italië.

K.A.M. van den Berg (Speaker)

Activity: Lecture / PresentationAcademic

Description

Netwerken bepalen in hoge mate de dynamiek van onze wereld. De snelle verspreiding van de Mexicaanse griep in 2009 en de huidige economische crisis zijn slechts twee voorbeelden van hoe wereldwijde verbindingen ons leven beïnvloeden. De populariteit van sociale netwerken als Facebook onderschrijft deze tendens eens te meer; zowel zakelijk als privé kan het wel of niet hebben van de juiste connecties iemand maken of breken.
Netwerken zijn echter niet alleen vandaag de dag van belang: ze speelden ook een cruciale rol in het verleden. Tijdens de Bronstijd/IJzertijd overgang (ca. 1250 – 1000 v. Chr.) vond er een hevige crisis plaats in de oostelijke Méditerranée, waarin onder meer rond 1200 de Egeïsche paleiscentra werden verwoest. De periode na de verwoestingen wordt doorgaans gezien als een fase van verval; recente ontdekkingen en inzichten tonen echter aan dat tijdens deze ‘post-palatiale periode’ niet alle regio’s binnen het Egeïsche gebied even sterk werden getroffen. Sommige regio’s kwamen de crisis goed door en slaagden er zelfs in om in contact te blijven met de buitenwereld.
Een voorbeeld is Achaia. De gunstige ligging van deze regio ten opzichte van Italië, samen met de toename van Italische bronzen voorwerpen aldaar na 1200, heeft geleid tot de hypothese dat Achaia de crisis wist te overleven omdat het in deze periode fungeerde als de westelijke toegangspoort tot Griekenland. Bezien vanuit een netwerkperspectief roept deze hypothese een reeks van vragen op die uitnodigen tot een herevaluatie van de data. Tijdens mijn lezing zal ik de resultaten van mijn afstudeeronderzoek kort bespreken.
Period1 Apr 2011
Event titleSymposium Onderzoek Jonge Archeologen
Event typeConference