FASadE, Amersfoort (External organisation)

Activity: MembershipSocietal

Description

Vakjury Ontwerpwedstrijd Belgenmonument
Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort
Het reglement voor de ontwerpwedstrijd is nu online!
FASadE, forum van Architectuur en stedenbouw in Amersfoort schrijft, ter gelegenheid van '100 jaar Belgenmonument-herdenking vluchtelingen WOI', de Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort 2016 uit. Architecten, landschapsarchitecten, ontwerpers en kunstenaars in Nederland én Vlaanderen wordt gevraagd om een ontwerp in te dienen om de plek, hernieuwd en op een eigentijdse manier, betekenis te geven als herdenkingsplek voor ontheemden. Reden: veel mensen zijn op dit moment onbekend met de achtergronden, de waarde en de herkomst van het monument. Hoe komt het daar, door wie is het gebouwd en hoe lang staat het er al?
Het bestaande Belgenmonument, hoog op de Amersfoortse Berg gelegen, gebouwd in de periode 1917-1919, is geschonken door de Belgen aan Amersfoort en is in omvang het grootste monument van Nederland. Het is een ontwerp van de Vlaamse, modernistische architect Huib Hoste (1881–1957). Amersfoort ontving het als dank voor de opvang van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1914 kwamen circa 21.000 Belgische vluchtelingen naar Amersfoort - 16.000 militairen en 5000 burgers. Een enorm aantal, vergeleken met het aantal inwoners dat op 25.000 lag. Doelstelling van de ontwerpwedstrijd is om de onbekendheid van het bestaande Belgenmonument te ontsluieren, vanuit het belang om lessen te leren uit het verleden. De waarde van het Belgenmonument is groot, universeel en van alle tijden. Het heeft grote sociaalhistorische waarde, maar er kunnen ook parallellen naar het heden worden getrokken. Ook in de huidige tijd is er sprake van vluchtelingenstromen, ook richting Nederland. Op dit moment wordt het monument hersteld, maar daarna zal het weer aan de onbekendheid prijs worden gegeven.
Een vakjury oordeelt over de ingediende ontwerpen:
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad, voorzitter
Eric Luiten, landschapsarchitect en Rijksadviseur voor het landschap
Rob van der Laarse, hoogleraar Universiteit van Amsterdam op het gebied van herinneren en herdenken
Anne Holtrop, Architect
Ann Demeester, directeur Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem
Johanna van der Werff, directeur FASadE, secretaris
Winnend ontwerp
Het is de intentie dat het winnende ontwerp wordt gerealiseerd. Op basis van het winnende ontwerp, worden fondsen en financiers benaderd om tot realisatie van te komen. Het winnende ontwerp wordt gehonoreerd met 2500,-.
Reglement
Het wedstrijdreglement is vanaf vandaag, 10 mei 2016, te downloaden. De uiterste inleverdatum is 1 september 2016. Deelnemers aan de Ontwerpwedstrijd dienen zich vooraf aan te melden via Adinda van Wely - adinda.vanwely@fasade.nl. Na aanmelding ontvangen deelnemers aanvullende stukken. Het wedstrijdreglement kan worden gedownload, klik hier (een tabblad opent het document dat u kunt opslaan).
Tentoonstelling
Een selectie van de ontwerpen wordt eind 2016 tentoongesteld. Dan wordt ook het winnende ontwerp bekend gemaakt.
Period2016
Held atFASadE, Amersfoort