Financiering van Preventie: Politiek, Preventie en Gezondheid

Activity: Participating in or organising an eventExpert meetingSocietal

Description

Preventie staat op ieders agenda, maar afgezien van het feit dat de structurele financiering van preventie in Nederland altijd een spannend onderwerp is, is deze vraag actueler dan ooit. Zeker nu door Covid-19 extra donkere wolken boven de preventiehemel lijken samen te komen. Zo kondigen zorgverzekeraars, onder de gebruikelijke aftrap van de DSW, forse premiestijgingen aan om de ontstane tekorten binnen de ZVW te dekken.

Gemeenten klagen steen en been dat zij de gemeentelijke budgetten, vooral door tekorten binnen het sociale domein, niet meer rond krijgen. Staat de rijksbegroting onder druk om de economie die momenteel in het teken staat van grote bedreigingen, zoals; covid-19, energietransitie, klimaat, om die waar nodig te stutten. Is er dan nog aandacht en plaats voor structurele financiering van preventie?
Wie toont lef en leiderschap? Hebben zorgverzekeraars verantwoordelijkheid, met een soort van’ preventieplicht’ op dit gebied? Of vormt Preventie een vanzelfsprekend onderdeel van de GGD en dient het uit algemene en gemeentelijke middelen gefinancierd te worden? En last but not least, wat mag van de burger zelf als burgerplicht op dit terrein worden verwacht?
Period26 Nov 2020
Event typeConference
LocationUtrecht, NetherlandsShow on map