Graven naar de hel: holocaustarcheologie als media-event

Activity: Lecture / PresentationAcademic

Description

Graven naar de hel: holocaustarcheologie als media-event
In samenwerking met het UvA Onderzoekszwaartepunt Cultureel Erfgoed en Identiteit (FGw)
Lezing/College
Hoe is het om als wetenschapper mee te werken aan een documentaire? Wat is de rol van wetenschappelijk onderzoek in de populaire media? Rob van der Laarse deed archeologisch onderzoek in Treblinka en vertelt hoe het was om deel uit te maken van een Channel 5-documentaire daarover. Nanci Adler gaat met hem in gesprek.
Hoogleraar Erfgoed van de Oorlog Rob van der Laarse werkte in een internationaal team mee aan archeologisch onderzoek in Treblinka. Dit onderzoek resulteerde onder andere in de door Channel 5 geproduceerde documentaire Inside Hitler's Death Camp. Ook in ons land heeft het enorme media aandacht opgeleverd: Labyrint (VPRO), het NOS Journaal en Een Vandaag (AVRO) volgden de ontwikkelingen op de voet. Maar wat blijft er over van genuanceerd wetenschappelijk onderzoek binnen het kader van de populaire media? Wat is de waarde van dit soort producties voor onze kennis en herinnering van vernietigingskampen? En wat voor soort rol speelt de wetenschap als het gaat om de ethisch-morele gevoeligheden omtrent dit onderwerp en de ‘politics of identity’ die er onlosmakelijk mee zijn verbonden? Rob van der Laarse gaat op deze vragen in en toont tevens een fragment van de documentaire.
Na afloop van de presentatie is er een discussie, ingeleid door Nanci Adler, afdelingshoofd Holocaust and Genocide Studies en onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).
-
Rob van der Laarse
Over de sprekers
Rob van der Laarse is hoogleraar Erfgoed van de Oorlog (Westerbork leerstoel) bij CLUE (Cultural Landscape and Urban Environment), het interdisciplinaire onderzoeksinstituut voor erfgoed en geschiedenis van de VU te Amsterdam. Tevens fungeert hij als research director (kwartiermaker) van de Amsterdam School for Heritage and Memory Studies (ASHMS). Van der Laarse specialiseerde zich in het materiële en immateriële erfgoed van de Tweede Wereldoorlog en geeft samen met prof. dr. Frank van Vree, hoogleraar Journalistiek en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, leiding aan het onderzoeksprogramma ‘Dynamiek van de herinnering. Nederland na de Tweede Wereldoorlog in internationale context’.
Nanci Adler doceert diverse onderwijsvakken in het kader van het Mastertraject Holocaust- en Genocidestudies binnen de opleiding Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en ze is afdelingshoofd Holocaust- en Genocidestudies aan het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie). Als docent en onderzoeker richt zij zich op transitional justice, Sovjet-terreur, de erfenis van het communisme en oral history en memory. Haar meest recente boek is Keeping Faith with the Party: Communist Believers Return from the Gulag (Bloomington; Indiana University Press 2012).
Period20 Mar 2014
Event titleFirst of a new series of seminars on research valorisation of the UvA humanities faculty
Event typeSeminar