Graven naar de hel. Holocaustarcheologie en media dynamiek

Activity: Lecture / PresentationAcademic

Description

14 okt 2015: ARCHEOLOGIE VAN DE HOLOCAUST – 10e Sobibor-herdenkingsbijeenkomst
Wees welkom op deze inspirerende en actuele middag met leidende sprekers en afsluitende discussie onder leiding van Jerzy Gawronski, stadsarcheoloog van Amsterdam.

Sprekers:

Rob van der Laarse, hoogleraar Erfgoed van de Oorlog. Hij gaat in op het onderwerp Landschap en herinnering. Hoe moeten we omgaan met voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa en wat is het belang van Sobibor als erfgoed?

Ivar Schute deed als archeoloog opgravingen in Sobibor. Ook deed hij onderzoek in onder meer Amersfoort, Westerbork, Bergen-Belsen en Treblinka. Schute vertelt over zijn ervaringen als archeoloog van concentratie- en vernietigingskampen en Sobibor in het bijzonder.

Maarten Eddes, voorzitter van de Stichting Sobibor gaat in op de actuele stand van zaken rond de herinrichting van Kamp Museum Sobibor.

Plaats: Verzetsmuseum Amsterdam, 1018 CX – Plantage Kerklaan 61.

Aanvang: 15:00 uur – einde 17:00 uur (zaal open vanaf 14:30 uur). Met aansluitend om 17:00 uur een borrel aangeboden door Stichting Sobibor en VMA.

Entree: 12,50 euro / 6,50 euro (donateurs Stichting Sobibor / vrienden Verzetsmuseum / museumkaarthouders).

Reserveren: Aanbevolen via lezingen@verzetsmuseum.org of telefoon 020 620 25 35.Tot ziens op 14 oktober

Deze middag wordt voor de tiende maal georganiseerd door de Stichting Sobibor om de opstand in vernietigingskamp Sobibor te herdenken. In samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam is dit jaar gekozen voor het thema Archeologie van de Holocaust. Na de opstand in Sobibor op 14 oktober 1943 werd het kamp door de nazi’s met de grond gelijk gemaakt. De administratie werd vernietigd. Alle sporen moesten verdwijnen. Er waren maar weinig overlevenden die konden getuigen. Archeologisch onderzoek biedt de laatste jaren waardevolle aanvullende informatie over dit kamp, waar ruim 34.000 Joden uit Nederland werden vermoord.

Dit bericht is geplaatst in Educatie, Herinneren, Informatie. Bookmark de permalink.
Period14 Oct 2015
Event titleArcheologie van de Holocaust. 10e Sobibor herdenking
Event typeLecture