Historisch redeneren bevorderen in een samenwerking tussen leraren, nascholers en onderzoekers

  • Dobber, M. (Speaker)
  • L. de Koning (Speaker)
  • Dorien de Goede (Speaker)

Activity: Lecture / PresentationProfessional

Description

Een groep leraren, nascholers en onderzoekers heeft 16 maanden samengewerkt aan onderzoek naar het bevorderen van historisch redeneren in groep 5 t/m 8 van de basisschool. Leraren werden door nascholers ondersteund in praktijkonderzoek. Hierbij werkten we met een toolkit die helpt bij het ontwerpen van thema’s waarin geschiedenis een plaats heeft en het voeren van goede gesprekken in de klas.
Nascholers bezochten leraren elke 7 weken in de groep en voerden na afloop nagesprekken t.b.v. reflectie en verbetering. Ook hielden verschillende leraren en een nascholer elke 7 weken een bespreking om nieuwe activiteiten te ontwerpen. Elke 14 weken kwam de onderzoeksgroep bij elkaar om uit te wisselen. Er zijn video-opnames gemaakt in alle klassen en interviews met leerlingen gehouden, om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van historisch redeneren.
In deze workshop geven we een inkijkje in het samenwerken binnen deze onderzoeksgroep en bedenken we toepassingen binnen de lerarenopleiding.
Passend binnen het congres:
In deze workshop wordt een succesvolle grenspraktijk van onderzoekers, nascholers en leraren
binnen onderzoek gepresenteerd. Deze grenspraktijk zelf is een interessant initiatief passend bij het congres. Tegelijkertijd heeft deze grenspraktijk geresulteerd in een product (toolkit) dat ook in de lerarenopleidingscontext gebruikt kan worden.
Period13 Mar 2018
Event titleVelon congres 2018
Event typeConference
LocationRoermond, NetherlandsShow on map
Degree of RecognitionNational