Sjamanistische ervaring - betekenis in onze tijd

Activity: Lecture / PresentationPopular

Description

Sjamanistische ervaring – betekenis in onze tijd
Sjamanistisch noemen we spirituele praktijken, in verbinding met de natuurlijke leefomgeving en het eigen lichaam, om helende en richtinggevende inzichten voor het leven op doen. Zo oud als de mensheid, worden ze ook in onze tijd nog beoefend.
Traditioneel sjamanistische levenswijzen worden vandaag de dag bedreigd door globalisering en modernisering – en vaak op gewelddadige wijze (denk aan de strijd om het Amazonewoud). Tegelijkertijd verbreiden sjamanistische praktijken zich onder mensen in de moderne samenleving. In mijn lezing zal ik ingaan op deze spanning. Wat betekent sjamanisme als bron van kennis in deze tijd? Kunnen we kennis op grond van trance-ervaring serieus nemen? En hoe dan? In mijn lezing zal ik ook eigen ervaringen met het maken van trance-reizen bespreken.

Angela Roothaan is filosoof en werkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze publiceerde boeken over Spinoza, over natuurervaring, over spiritualiteit en over geesten in de moderne cultuur. De laatste jaren richt haar onderzoek zich vooral op Afrikaanse filosofie en sjamanistische ontologie.
Period29 Sept 2019
Held atMuseum Volkenkunde Leiden, Netherlands
Degree of RecognitionNational