Symposium: Gedeelde Vroomheid. Memoria: verleden, heden en toekomst

  • Daantje Meuwissen (Organiser)
  • Sabrina Corbellini (Organiser)

Activity: Participating in or organising an eventConferenceAcademic

Description

Memoria verbindt het verleden met het heden en gebeurtenissen, objecten. Mensen “onsterfelijk” maken door de herinnering levend te houden. In de afgelopen twintig jaar heeft Memoria-onderzoek internationaal een hoge vlucht genomen en heeft een steeds groeiende inter- en multidisciplinair karakter gekregen, met bijdragen van (kunst)historici, sociologen, codicologen en literatuurhistorici. De impact is vergroot door de samenwerking met erfgoedinstellingen en de nadruk op het belang van “monumentenzorg” voor materieel en immaterieel erfgoed.
Bepalend voor het Memoria-onderzoek in de Nederlanden is het MeMo-project (Medieval Memoria Online), gestart en ontwikkeld door dr. Truus van Bueren (Utrecht) met een groep jonge en ondernemende onderzoekers die in staat zijn geweest de rijkdom van het Memoria-onderzoek te koppelen aan ontwikkelingen in de Digital Humanities. Een schat aan informatie is daarmee toegankelijk gemaakt voor een breed publiek binnen en buiten de universitaire en wetenschappelijke gemeenschap.
De organisatoren en sprekers van het symposium Gedeelde Vroomheid Memoria: verleden, heden en toekomst willen stil staan bij de ontwikkeling in het Memoria onderzoek en bij het belang van MeMo in een Nederlands en internationaal perspectief. Maar zijn willen bovendien reflecteren op de toekomst van MeMo en op de wijze waarop MeMo nieuwe onderzoeksvragen en benaderingen kan stimuleren en nieuwe generaties onderzoekers kan inspireren.
Period15 Feb 2019
Event typeConference
LocationUtrecht , NetherlandsShow on map