Verzoenen, Vergeten, Verder Gaan? Over RC Rwanda

Activity: Lecture / PresentationAcademic

Description

NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Verzoenen, vergeten, verder gaan?
zo 26 jan 2014 - 15u30 tot 17u30
Share:
In samenwerking met de Brakke Grond organiseert het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies op 26 januari speciaal voor Holocaust Memorial Day (HMD) de publieksbijeenkomst Verzoenen, vergeten, verder gaan?

De middag begint met de vertoning van de documentaire FC Rwanda.

Over FC Rwanda
‘We zijn Rwandees’, zeggen Migi, Hubert en Ndoli, twintig jaar na de genocide, ‘niet langer Hutu of Tutsi’. De voetballers van APR FC bereiden zich voor op de wedstrijd van het jaar. Alle drie worstelen ze met het verleden. Rwanda lijkt een succesverhaal, maar angst voor het regime en onderling wantrouwen sluimeren. Hoe echt is verzoening? Het stadion kolkt als legerclub APR het opneemt tegen aartsvijand en club van het volk Rayon Sports. Er staat duidelijk meer op het spel. Hoe sterk is de hand van het regime? Of is er hoop op meer vrijheid en een open dialoog? Na de film vindt er een gesprek plaats tussen HMD-ambassadeur Andrew Makkinga en regisseur Joris Postema.

Rob van der Laarse, specialist in erfgoed van de Tweede Wereldoorlog, en sporthistoricus Jurryt van de Vooren trekken daarna parallellen met de situatie in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Hoe lang duurde verzoening hier? Wanneer werden de verschrikkingen die tussen 1940 en 1945 in Nederland werden beleefd bespreekbaar? En welke rol speelde sport bij de verzoening tussen Nederland en Duitsland?

Over Holocaust Memorial Day
Elk jaar worden er in heel Nederland activiteiten georganiseerd door scholen, instellingen, universiteiten en musea rondom Holocaust Memorial Day op 27 januari. Het doel van HMD is jongeren te leren over de Holocaust en andere genociden. Door kennisoverdracht wil HMD bijdragen aan waakzaamheid voor opkomende rassenhaat, discriminatie en antisemitisme én waarschuwen voor de enorme gevolgen daarvan.
Period26 Jan 2014
Event titleNIOD publieksbijeenkomst voor Holocaust Memorial Day
Event typeConference