Wat is gender. Over sociale ontologie

Activity: Lecture / PresentationProfessional

Description

Voor velen is gender vanzelfsprekend: we leven ons geslacht, zonder er veel over na te denken. Gender lijkt verder gerelateerd te zijn aan lichamelijke "tekens" die ons vertellen tot welke categorie iemand hoort. Op het moment dat iemand een kamer binnenkomt, categoriseren we onmiddellijk en delen de persoon in de categorie mannelijk of vrouwelijk in. Gender hoort dus bij de manier waarop we semi-bewust andere personen ordenen. In de medische wereld wordt gender verbonden aan de “3 G’s”: genen, chromosomen en genitalia.
In mijn lezing zal ik betogen dat er in het geval van gender sprake is van een radicale sociale ontologie. De term 'sociale ontologie' lijkt een contradictio in terminis. We erkennen wel verschillende manieren van kennen van dingen (epistemologieën), maar als het gaat om “zijn”, is er slechts één realiteit die enkel kan worden begrepen zoals ze is. In het geval van gender is er echter niet zo’n essentie, zonder een specifiek kader waarbinnen we dit waarnemen. In het geval van gender gebruiken we ontologische kaders die er de realiteit en materialiteit van vormen.
Gender als radicale sociale ontologie gaat verder dan een eenvoudig sociaal constructivisme. Er is namelijk geen “gegenderde” materie die wordt geconstrueerd. Evenmin impliceert het een ontkenning van het lichaam, van genen, genitaliën en chromosomen. Zonder gender ontologie, zouden we die echter niet als geslachtelijk begrijpen. Gender begrijpen als een radicale sociale ontologie, ten slotte, heeft ook iets bevrijdends: het helpt ons los te komen van de strikte dualiteit van denken in termen van mannelijk en vrouwelijk.
Period11 May 2019
Event titleWijsgerig Festival Drift
Event typeConference
LocationAmsterdam, NetherlandsShow on map
Degree of RecognitionNational