Westerbork-film genomineerd voor UNESCO Memory of the World Register

Activity: Consultancy

Description

UNESCO Memory of the World Register: The Westerbork Film
De Westerbork-film, afkomstig uit de NIOD-collectie en beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, is genomineerd voor het UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed. De film, gemaakt door Rudolf Breslauer, is uniek. Er is geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt. Beeld en Geluid heeft de voordracht in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork voorbereid.

In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Zo werden op 19 mei 1944 unieke filmopnamen gemaakt van een transport uit Westerbork. 700 personen werden naar Auschwitz gedeporteerd en 238 naar Bergen-Belsen. Het fragment waarin het Sinti-meisje Settela Steinbach ons aankijkt vanuit een goederenwagon is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar nazivernietigingskampen.

De film is een onvergelijkbaar document uit de Tweede Wereldoorlog. De meeste beelden tonen het dagelijks leven in het kamp, dat op het eerste oog ‘normaal’ lijkt; gezonde mannen en vrouwen die werken in ateliers én op het land, scènes in het ziekenhuis, cabaret en een kerkdienst. Eenmaal per twee jaar kunnen nominaties worden ingediend voor het UNESCO Memory of the World Register. Najaar 2017 wordt in Parijs bekend gemaakt of de Westerbork-film in het register wordt opgenomen. Wetenschappers uit Europa en Noord-Amerika én herinneringscentra als Bergen-­Belsen, Neuengamme en Ravensbrück, het Noorse Falstad Centrum en de Belgische Kazerne Dossin ondersteunen deze voordracht uit Nederland.

Andere Nederlandse voordrachten zijn het Archief van de Amsterdamse Notarissen (Stadsarchief Amsterdam), en de correspondentie van Charlotte Sophie Bentinck (1715-1800) van het Gelders Archief.

30 Oktober 2017 berichtte Beeld en Geluid over de toekenning. De Westerborkfilm is opgenomen in het UNESCO Memory of the World register. http://pers.beeldengeluid.nl/160299-westerborkfilm-opgenomen-in-unesco-memory-of-the-world-register


Advisor to the nomination by Beeld and Geluid and Memorial Camp Westerbork of the Westerbork Film, on the request of:

Van: Gkouma, Athina [mailto:a.gkouma@unesco.org]
Verzonden: dinsdag 6 december 2016 11:54
Aan: r.vanderlaarse@uva.nl
Onderwerp: Memory of the World : The Westerbork film

Dear Prof. Rob van der Laarse,
For the thorough assessment of the nomination proposal “ The Westerbork film” submitted to the Memory of the World Programme, the Register Sub‐committee experts require some more information from you. Although the Westerbork film was commissioned by Albert Gemmeker, the commander of the camp, it is a unique testimony of the deportation system implemented by the Nazis: how the film should be contextualized in order to be presented to an international audience?
I am also attaching you the nomination form for your convenience.
We would appreciate sending us the requested information by 13 December 2016 the latest.

Thank you in advance for your quick response and best regards,
Athina Gkouma
Athina Gkouma
Communication and Information Sector
MOW/CI
7, place de Fontenoy
F‐75352 Paris 07 SP
Email: a.gkouma@unesco.org
Period30 Oct 2017
Work forUNESCO Memory of the World Register; Paris
Degree of RecognitionInternational