Zorgen om de BNTL

Koppenol, J. M. (Speaker)

Activity: Lecture / PresentationAcademic

Description

Samenvatting


Wanneer ik afga op de plannen met de BNTL zoals die ter voorbereiding van deze bijeenkomst zijn rondgestuurd (brief Wals/van Dalen Oskam), dan kan ik niet anders dan me serieuze zorgen maken om de toekomst van de BNTL. Ik ben geen bibliograaf, dus zal ik spreken als gebruiker, vanuit mijn ervaring met en verwachting van de BNTL.

Ik zal daarbij betogen dat mijns inziens de BNTL op dit moment een min of meer voorbeeldige bibliografie is. Deze kan best op punten worden veranderd en verbeterd, onder meer met het oog op de internationale bruikbaarheid, maar volgens mij moet bij eventuele aanpassingen steeds één ding onveranderd blijven: het doel, namelijk het bieden van een betrouwbare, en in mijn optiek is dat een volledige bibliografie voor de Nederlandse taal- én letterkunde.
Een aantal van de keuzes die nu gemaakt dreigen te worden, zullen mijns inziens die betrouwbaarheid, volledigheid en dus bruikbaarheid van de BNTL ernstig ondergraven. De zaken die ons daarvoor in ruil worden voorgeschoteld (zoals meer gedigitaliseerde teksten die direct oproepbaar zijn) beschouw ik als niet behorend tot de kerntaak van een bibliografie: dat kan net zo goed of beter door anderen worden gedaan.

Period14 Jan 2005
Event titleRondetafel BNTL, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Event typeLecture