1,2 miljard euro en tienduizenden bomen — is de verbreding van de A27 echt nodig?

Press/Media: Expert Comment

Description

Minister Van Nieuwenhuizen wil door met de uitbreiding van de A27 bij Utrecht. Tegenstanders geloven er niet in: „Een wilde gok.”

Subject

Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, vindt dat de politiek een „pas op de plaats” moet maken. „We zijn ons door de coronacrisis allemaal anders gaan gedragen. Ik verwacht een blijvend effect op de mobiliteit. Ook na corona zal thuiswerken een aantrekkelijke optie worden gevonden, net als het uitstellen van mobiliteit. Dat is belangrijk, omdat wij in de Randstad veel infrastructuur dimensioneren op de spits. Als die spits afvlakt, heb je minder nodig.”

Het ligt voor de hand bestaande plannen zoals die voor Utrecht te „heroverwegen”, vindt Verhoef. Ook vanwege de noodzaak de uitstoot van stikstof en broeikasgassen te reduceren. „Als de ergste coronacrisis achter ons ligt, komen die discussies weer even groot op ons af. Ik zeg niet dat we alle projecten moeten afblazen, het zou kunnen dat we projecten zoals Utrecht nodig hebben. Maar het zou heel zonde zijn om te gaan investeren in een systeem dat past bij een wereld die achter ons ligt.” Verhoef: „Een van de nadelen van het uitbreiden van wegen is dat je het geld kwijt bent. Als de vraag naar verkeer verandert, kun je niet het asfalt weer oprollen en die 1,2 miljard uitgeven aan iets anders.”

Period19 Nov 2020

Media contributions

1

Media contributions

 • Title1,2 miljard euro en tienduizenden bomen — is de verbreding van de A27 echt nodig?
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNRC
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date19/11/20
  DescriptionMinister Van Nieuwenhuizen wil door met de uitbreiding van de A27 bij Utrecht. Tegenstanders geloven er niet in: „Een wilde gok.”
  Producer/AuthorArjen Schreuder
  URLhttps://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/19/is-die-verbreding-nog-wel-nodig-a4020712
  PersonsET Verhoef