Agent zelden schuldig bevonden aan dood arrestant

Press/Media: Expert Comment

Description

LEEUWARDEN Na de dood van een arrestant ligt het optreden van agenten onder een vergrootglas.

Zeldenkomtvast te staan dat de politie verwijtbaar heeft gehandeld.

Valt de agenten die zaterdagavond ter plaatse waren toen een dertigjarige arrestant uit Leeuwarden overleed in zijn woning in Techum, iets te verwijten?

Voor die vraag is het nog te vroeg, zegt politiesocioloog Jaap Timmer, die aan de Vrije Universiteit (VU) onderzoek doet naar geweld door en tegen de politie. Eerst zijn de Rijksrecherche en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan zet.

,,Sectie moet eerst uitwijzen wat de doodsoorzaak is", zegt Timmer.

Bij het NFI wordt gekeken of er bijvoorbeeld sprake was van een verborgen hartkwaal of overmatig alcohol- of drugsgebruik. ,,Als iemand flink coke heeft gebruikt en zich enorm opwindt, kan dit leiden tot een zogenoemd geagiteerd delirium, waaraan je kunt overlijden", zegt Timmer. Haast nooit komt een doodsoorzaak 100 procent zeker vast te staan, vaker spreekt het NFI in zijn rapportages in termen van waarschijnlijkheid van mogelijke doodsoorzaken.

Stelt het NFI vast dat er sprake is geweest van fysiek geweld dat heeft bijgedragen aan het overlijden, pas dan wordt de vraag actueel of de politie daarin te ver is gegaan.

Bij schieten door agenten (er vallen jaarlijks gemiddeld 3 doden door politiekogels en 17 gewonden), komt in 10 procent van de gevallen vast te staan dat het schieten niet rechtvaardig was. Als een arrestant overlijdt na een worsteling met agenten (jaarlijks 0 tot 5 gevallen), komt volgens onderzoeker Timmer ,,in nog veel minder dan 10 procent van de keren" vast te staan dat de politie te ver is gegaan.

Timmer kan zich een geval in Amsterdam herinneren waarbij een agent een man het politiebureau uit duwde, de man achterover op zijn hoofd viel en overleed. De agent werd er voor veroordeeld. En dan is er nog de zaak Mitch Henriquez. De Arubaan overleed na zijn arrestatie in juni 2015 in Den Haag na te zijn mishandeld door de politie.

Eind vorig jaar achtte de rechtbank in Den Haag dood door schuld bewezen. De zaak komt binnenkort nog terug in hoger beroep.

Het zijn de uitzonderingen. ,,Zelden leidt de dood van een arrestant tot vervolging", zegt Timmer.

De strafrechtelijke drempel voor dood door schuld ligt nu eenmaal hoog. Dat betekent niet dat de actie van de politie in alle gevallen perfect is geweest. ,,Vaak had het optreden echt wel beter gekund", zegt Timmer.

In het leren van deze gevallen laat de politie steken vallen, vindt de onderzoeker.

,,In de medische wereld bijvoorbeeld en in de luchtvaartbranche worden incidenten heel goed intern onderzocht, juist om er van te leren. Bij de politie lang niet altijd en dat zou de organisatie wel moeten willen."

'Vaak had het optreden van de politie echt wel beter gekund'

Subject

https://www.lc.nl/friesland/Agent-zelden-schuldig-bevonden-aan-dood-arrestant-23033122.html

 

Period27 Mar 2018

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleAgent zelden 'schuldig' aan dood
    Degree of recognitionRegional
    Media typePrint
    Duration/Length/Size463 words
    Country/TerritoryNetherlands
    Date27/03/18
    DescriptionLEEUWARDEN Het zal nog wel even duren voordat vast komt te staan waaraan een 30-jarige arrestant zaterdag overleed in zijn woning in de Leeuwarder wijk Techum.

    Eerst moet het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sectie doen op het lichaam, om te kijken of er bijvoorbeeld sprake is van een verborgen hartkwaal of drank- en drugsgebruik.

    De Rijksrecherche is ondertussen begonnen met het onderzoek in de buurt. Naast buren wordt er gesproken met de vriendin van het slachtoffer en met de betrokken agenten.

    Het politieduo moest zaterdagavond via het erf van de buren en door een schuifpui aan de achterkant naar binnen in de woning aan It Heafek. Volgens de politie verzette de 30-jarige bewoner zich hevig bij zijn arrestatie, werd hij in de hal onwel en kwam hij te overlijden.

    Pas als uit het onderzoek van het NFI naar voren komt dat geweld heeft bijgedragen aan de dood van het slachtoffer, komt de rol van de agenten onder het vergrootglas te liggen. Jaarlijks gebeurt het volgens politiesocioloog Jaap Timmer van de Vrije Universiteit '0 tot5keer' dat arrestanten komen te overlijden na een worsteling met de politie. Dood door schuld wordt zelden bewezen, maar lang niet altijd is het optreden van de politie feilloos te noemen, zegt Timmer. pagina 23
    URLacademic.lexisnexis.nl.vu-nl.idm.oclc.org/
    PersonsJS Timmer