Arme veerkrachtige oudere tart statistiek

Press/Media: Research

Period21 Dec 2017

Media coverage

1

Media coverage

 • TitleArme, veerkrachtige oudere tart statistiek
  Media name/outletHet Parool
  Country/TerritoryNetherlands
  Date21/12/17
  DescriptionWie tot de lagere inkomensklasse behoort, overlijdt doorgaans zo'n zeven jaar eerder dan mensen uit hogere inkomensklassen - een behoorlijk verschil. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De levensverwachting van Nederlanders is gemiddeld zo'n 81 jaar.


  "Het komt door een opeenstapeling van factoren," zegt VUmc-onderzoeker Martijn Huisman. "De groep met een lagere sociaal-economische status rookt bijvoorbeeld meer, heeft meer stress en ook meer tegenslagen."

  Maar Huisman onderscheidde ook een groep armere ouderen die zich ontworstelde aan de lagere levensverwachting. Hij ontwikkelde een zogenoemde succesvoloudindex van veerkrachtige mensen in een Nederlandse studie die al 25 jaar loopt.

  Als een levenspartner nog in leven is, iemand meerdere kinderen heeft en veel sociale steun ervaart, neemt de kans op succesvol oud worden toe, ondanks de lagere sociaal-economische status. "De veerkrachtige ouderen zijn er ook vaker van overtuigd dat ze hun lot meer in eigen hand hebben," aldus Huisman. "Daarom doen ze misschien ook meer aan lichaamsbeweging."

  Duizenden ouderen werden onderzocht, vanaf 1992 tot nu. Ze werden ondervraagd over hun lichamelijk, cognitief, sociaal en emotioneel welbevinden. Er deden Amsterdammers mee, maar ook Zwollenaren en ouderen uit Oss, evenals dorpelingen uit de omgeving van die steden.

  De studie heeft IQ-scores niet meegenomen in de analyse. Mensen met een hoger IQ hebben doorgaans een hoger opleidingsniveau en een hogere sociaal-economische status, dus misschien is een IQ wel een belangrijke verklarende factor voor de levensverwachting?

  Dat is te simplistisch geredeneerd, aldus Huisman. "Wij onderzoeken ook vrouwen die in de eerste decennia van de vorige eeuw zijn opgegroeid. Voor velen was het not done om te gaan studeren. Je gaat dus voorbij aan de maatschappelijke omstandigheden als je alleen naar IQ-scores kijkt."
  Producer/AuthorJop van Kempen
  URLwww6.lexisnexis.com/publisher/EndUser?Action=UserDisplayFullDocument&orgId=2889&Em=1&topicId=100038743&docId=l:2827770610&start=1&md5=ea74624f759afb8f58128f943429cc73&sendDate=20171222
  PersonsMartijn Huisman