Blijven jongeren tijdens oud en nieuw thuis op de bank?

Press/Media: Expert Comment

Description

 

 

 

Blijven jongeren tijdens oud en nieuw thuis op de bank?

Reformatorisch Dagblad

29 december 2020 dinsdag

 


Copyright 2020 Reformatorisch Dagblad All Rights Reserved

 

Section: BINNENLAND; Blz.5

Length: 805 words

Byline: Johannes Visscher

Highlight: Geen vuurwerk, geen feestende groepen op straat. Maar wat als jongeren tijdens de jaarwisseling coronaregels massaal aan de laars lappen? Autoriteiten houden hun hart vast. Twee burgemeesters en een politie-expert reageren.

Body

 

 

,,Bij mij ging het bij carbidschieten een keer helemaal mis"

Burgemeester Segers: Als vader weet ik hoe lastig deze tijd is

Carbidschieten? Doe het voorzichtig, waarschuwt burgemeester Theo Segers van Molenlanden zijn burgers in een filmpje. ,,Bij mij is het een keer helemaal misgegaan", houdt hij de kijkers voor. Een paar jaar geleden, toen hij nog burgemeester van Staphorst was, hield Segers een vuurtje bij een carbidbus. Door de drukgolf tuimelde hij haast omver.

Het moet een sobere jaarwisseling worden in Molenlanden. Vreugdevuren zijn taboe. Carbidschieten mag alleen met z'n tweeën. Houd je ook tijdens de jaarwisseling aan de coronaregels, drukt Segers zijn inwoners op het hart. ,,Laten ouders het thuis gezellig maken."

Is het realistisch om te denken dat jongeren bij pa en ma op de bank blijven zitten? ,,Ik heb geen glazen bol. Maar ik ben niet naïef. Als vader van drie zoons en een dochter weet ik hoe ongelooflijk lastig deze tijd is."

Molenlanden zal extra politie inzetten, al heeft Segers goede hoop dat bij de meeste burgers ,,het gezonde boerenverstand" zegeviert. Wijkagenten konden enkele overlastmeldingen goed afhandelen, ook omdat ze goed contacten hebben met jongeren, zegt Segers. ,,Bijna alle mensen houden zich tot dusver goed aan de coronaregels. Afgelopen tijd staken sommige jongeren vuurwerk af, maar wijkagenten hebben geen signalen dat het erg onrustig wordt tijdens de jaarwisseling. Mooi is dat jongerenclubs digitale activiteiten voor de jeugd organiseren."

Op oudjaarsdag zal Segers een kijkje nemen op een politiepost. Hij zou ervan gruwen als vandalen straatmeubilair slopen. ,,Dat vind ik zo compleet zinloos." Hoewel ,,gediplomeerd" carbidschieter, gaat Segers niet knallen. ,,Ik houd het op wat puzzelen."

Burgemeester Van Egmond: Digitale escaperoom voor jeugd

De Zeeuwse gemeente Reimerswaal heeft kerken gevraagd jongeren erop te wijzen zich tijdens de jaarwisseling aan de coronaregels te houden. ,,Met kerken hebben we al goed contact over zaken die spelen rond corona", zegt burgemeester José van Egmond. ,,We hebben kerken gevraagd mee te denken over alternatieve activiteiten voor de jeugd. Ook doen we een beroep op ouders."

Jongerenwerkers van de gemeente zullen de jeugd onlinevertier bieden. ,,Zo organiseren we een digitale escaperoom en een onlinediskjockey-event met optredens." De politie komt met een voetbalspel via internet.

De beperkende coronaregels zijn broodnodig, benadrukt Van Egmond. ,,De druk op de zorg is onhoudbaar. Defensie is ingeschakeld om bij te springen in zorgcentra. Mensen moeten zich echt houden aan regels rond bijvoorbeeld groepsgroottes."

Houdt ze er rekening mee dat jongeren toch uit de band springen en in groepen bijvoorbeeld vuurwerk afsteken? ,,Dat is lastig te voorspellen. Alcoholgebruik leidt tot onvoorspelbaar gedrag. Wat illegaal vuurwerk betreft: de politie zit er bovenop. Een paar weken geleden is een jongeman opgepakt. Die had zo'n 20 kilo illegaal vuurwerk onder zijn bed liggen. Laat die aanhouding een waarschuwing voor anderen zijn."

Wijkagenten, buitengewoon opsporingsambtenaren en jeugdwerkers houden de vinger aan de pols, zegt Van Egmond. ,,Ze gaan met jongeren in gesprek en volgen wat ze melden op sociale media." Voor de burgemeester is oudjaarsdag ,,een werkdag." ,,Die eindigt pas diep in de nacht. Ik sta voortdurend in contact met de politie." Een nachtelijk 'felicitatierondje' langs de dorpen zit er nu niet in. ,,Ik moet me uiteraard zelf ook aan de regels houden."

,,Schot komt niet boven herrie uit"

De autoriteiten staan komende jaarwisseling op scherp. Agenten zullen bij ernstige delicten in het uiterste geval hun wapen trekken, zei nationaal commandant jaarwisseling Max Daniel onlangs bij Nieuwsuur.

,,Ik snap zo'n opmerking over wapengebruik", reageert politiewetenschapper dr. Jaap Timmer. ,,Maar de politie moet ook een beetje oppassen met dit soort waarschuwingen. Lui die onder invloed zijn van pils, pillen en poeders kunnen zo'n opmerking aangrijpen om de politie uit te dagen."

In beginsel doen 'gewone' agenten er tijdens de jaarwisseling wijs aan hun wapen in de holster te laten, zegt Timmer. ,,In een menigte is het niet verstandig om te gaan schieten. Het geluid van een waarschuwingsschot komt amper boven geknal van vuurwerk uit."

Al is de politie gerechtigd om in noodweer te schieten. ,,Als geboefte nitraatbommen naar hulpverleners gooit, kun je dat opvatten als een poging tot doodslag. Iedereen snapt dat je een probleem met de politie krijgt als je een hulpverlener ernstig in gevaar brengt."

Timmer kan best begrijpen dat agenten afzien van bonnen schrijven als ze met een paar man tegenover een halfdronken groep van honderd jongeren staan, zoals onlangs in Staphorst. Politiewerk is maatwerk, benadrukt hij. ,,Als zo'n groep de kont tegen de krib gooit, waar beland je dan?"

Classification

 

 

Language: DUTCH; NEDERLANDS

Publication-Type: Krant

Subject: Police Forces (94%); Children (73%)

Load-Date: December 29, 2020

 


End of Document

Period29 Dec 2020

Media coverage

2

Media coverage