De bitcoin gaat lekker, maar zal volgens deze econoom 'never nooit' een gewoon betaalmiddel worden

Press/Media: Expert Comment

Description

Gisteren verbrak de bitcoin een nieuw record. De cryptomunt blijft maar stijgen in waarde. Betekent dit dat de bitcoin misschien toch meer kan zijn dan alleen een beleggingsmiddel?

Subject

Dat de interesse in de digitale munt toeneemt, betekent niet dat we in de toekomst allemaal met bitcoins gaan betalen, zegt Rabobankeconoom en hoogleraar Wim Boonstra. "Never nooit. Om het in perspectief te plaatsen: centrale banken zullen nooit toestaan dat de bitcoin heel belangrijk wordt."

Hij legt uit dat dit komt omdat de bitcoin niet goed te reguleren is. "En dat is precies wat centrale banken wel moeten doen: het reguleren van de economie."

Dat de hele wereld met eenzelfde munteenheid zou betalen, is volgens Boonstra sowieso een bizar idee. "We weten al langer dat de waarde van bepaalde goederen en diensten per land te veel verschillen om dezelfde koers te hanteren. Daar komt nog bij dat de transactietijd van bitcoin veel te lang is, namelijk 7 minuten. Stel je voor dat je 7 minuten bij de kassa staat te wachten tot je betaling voltooid is."

Period8 Jan 2021

Media contributions

1

Media contributions