Een witte kerst: hoe stoppen we de drugsmaffia? De Lage Landen als epicentrum van de cocaïnehandel

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

De drugseconomie is booming in Vlaanderen en Nederland. Hoe keren we het tij? 

Begin november vond de politie een lading van 11.500 kilo cocaïne in de Antwerpse haven: wereldnieuws en een absoluut record. De afgelopen jaren worden steeds vaker grote partijen drugs onderschept, zowel in Antwerpen als in de haven van Rotterdam, met als hoogtepunt de eindejaarsperiode. Hoe komt het toch dat de drugsmaffia beter dan ooit als een parasiet - en ondanks corona en andere perikelen - op onze haveneconomie blijft teren? Wat zijn de gevolgen? Hoe kan hieraan paal en perk gesteld worden en hoe kan de samenwerking tussen België en Nederland op dit gebied verbeterd worden?


Hierover is in discussie gegaan met de volgende experts:

  • Bob Van den Berghe – expert misdaadbestrijding, werkzaam voor het Container Control Program (CCP) van de VN, standplaats Wenen en van 2014-2020 coördinator CCP in Zuid-Amerika.

  • Yarin Eski - criminoloog (Vrije Universiteit, Amsterdam), auteur van o.a. het boek Policing, Port Security and Crime Control (Routledge, 2016).

  • Tom Blickman - expert hervorming drugsbeleid Transnational Institute (TNI), senior project officer Drugs & Democracy Programme.

  • Moderator: Piet Depuydt (journalist de Tijd).
Period15 Dec 2020

Media contributions

1

Media contributions