Faillissement dreigt voor Eurostar, treinverbindingen in gevaar

Press/Media: Expert Comment

Description

Eurostar vraagt om extra overheidssteun. Anders dreigt een faillissement. Het bedrijf dat via de Kanaaltunnel treint tussen Londen en diverse Europese bestemmingen ligt door de coronacrisis bijna helemaal stil. Nu is het geld ook op.

Subject

"Als econoom zegt ik dat het een gedeeld belang is voor de landen waar de trein rijdt", aldus vervoerseconoom Erik Verhoef van de VU Amsterdam. "En dat die landen samen dus steun moeten bieden."

Volgens Verhoef is het niet meer dan logisch dat er staatssteun komt. "Meer treinvervoer past in het klimaatbeleid. Het zou toch gek zijn dat als we straks weer mogen reizen dit treinbedrijf niet meer bestaat."

Trots ontbreekt

De Eurostar rijdt van Londen naar Franse bestemmingen als Parijs en de Franse Alpen, naar België en sinds vorig jaar ook naar Nederland. Nu is dat een keer heen en weer naar Londen, zo laat de NS weten. Normaal is dat meerdere keren per dag. 

Verhoef heeft wel begrip voor het feit dat overheden niet zomaar klaar staan om het bedrijf te redden. "Het is logisch dat ze vooral naar elkaar kijken."

Hij begrijpt dat dat ze gemakkelijker geld steken in de luchtvaart: "Bij luchtvaartmaatschappijen is er meer sprake van nationale trots."

Period18 Jan 2021

Media contributions

1

Media contributions