Media coverage
1
Media coverage
Title Familie van aangereden fatbiker (12) beraadt zich op stappen tegen politie: ‘Het was niet fraai’ Degree of recognition Regional Media name/outlet Twentse Courant Tubantia Media type Print Country/Territory Netherlands Date 1/02/24 Description Hij bood ter plekke direct excuses aan. ‘Dit was niet de bedoeling’, zei de agent, een halve minuut nadat hij dinsdag met zijn dienstauto een 12-jarige jongen in Enschede van zijn fatbike had gereden. Maar met alleen ‘sorry’ komt de agent er waarschijnlijk niet vanaf. Over een doelbewuste ‘geweldsinzet’, die nog een staartje krijgt.
De vrouw kijkt nog eens naar ‘het plaats delict’ en schudt haar hoofd. „Abnormaal”, zegt ze dan, over het tafereel dat zich hier gisteren vlak voor haar woning afspeelde. „Echt abnormaal.”
De 70-jarige bewoonster van de eenpersoonswoning aan de Ypelobrink in Enschede is wel wat gewend, vertelt ze deze woensdagochtend, buiten in haar kamerjas. Auto’s rijden hier geregeld met hoge snelheid voorbij, ze is de tel kwijtgeraakt van het aantal keer dat het bij het kruispunt mis of bijna mis ging. „Er gebeurt hier veel”, zegt ze. Maar een politieman die een 12-jarige op een fatbike aanrijdt, dat was ook voor haar nieuw.
Het bijzondere incident is in de buurt het gesprek van de dag, vooral ook door de beelden die al vrij snel daarna online verschenen. Beelden die nota bene door de jongen zelf zijn gemaakt. Hij filmde vanaf zijn fatbike, met zijn mobiel, zijn eigen aanrijding.
‘Dit was niet de bedoeling’
Op de video is te zien hoe de politieman, die alleen in de auto zit, vanaf de rechter weghelft doelbewust naar de linkerkant stuurt, als hij de jongen ziet. De agent remt, de fatbiker kan de auto niet ontwijken. Dan kleurt het beeld zwart en is alleen nog het geluid te horen.
‘Ben jij gek?’, reageert een omstander in de richting van de agent, die uit de auto gestapt is. ‘Je rijdt zo die kerel aan, mongool!’ De politieman negeert die aantijging en richt zich tot de fatbiker op de grond. ‘Gaat het goed?’, vraagt hij. Het antwoord komt met gehuil. ‘Wat is jouw ***probleem?’ Als een omstander de agent nogmaals toebijt: ‘Wat doe jij, broer!?’ stelt hij zich in zijn reactie schuldbewust op. ‘Dit was niet de bedoeling’.
‘Opvallend rijgedrag’
Op dat moment ontbreekt context. Voor de buurtbewoonster, die alleen de klap hoorde en daarna zag hoe meerdere politieauto’s en de vader van de jongen ter plaatse komen en de fatbike door agenten in beslag wordt genomen. Maar ook voor nagenoeg iedereen die de video later onder ogen krijgt. De reacties zijn niet van de lucht. Sommigen delen foto’s van de agent en roepen op zijn gegevens te delen.
’s Avonds rond negen uur reageert de politie in een bericht op Facebook. Daarin wordt gemeld dat de agent in de wijk was vanwege een melding over vuurwerkoverlast. De jongen op de fatbike vertoonde ‘opvallend rijgedrag’, werd gemaand te stoppen, maar negeerde die aanwijzing en fietste weg. Toen dezelfde agent hem later weer tegenkwam besloot hij, om ‘snel’ de weg te blokkeren ‘om hem tot stoppen te bewegen’.
Zwaar middel
Of die inzet ‘proportioneel’ was, wordt in eerste instantie door de politie zelf onderzocht. Een speciale commissie buigt zich over de geweldsrapportage. „Staat het in verhouding tot de verdenking? Kon het niet op een minder indringende manier? Was het redelijk en gematigd? Was het professioneel?”, stelt politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam Jaap Timmer de vragen die daarbij aan bod komen.
De politiewetenschapper kent de exacte voorgeschiedenis niet en velt daarom geen oordeel. Maar, zegt hij. „Je moet je afvragen of het afsteken van vuurwerk geen uitstel van staande houding duldde. Vuurwerk afsteken is een overtreding, geen misdrijf. Dan zijn de bevoegdheden die je als agent hebt, anders. Jeugdige overlast kan hinderlijk zijn, maar is zo’n zwaar middel dan gepast?”
De buurtbewoonster, die het incident zag gebeuren, vindt van niet. „Met geweld op ‘zo’n jochie’ inrijden, sorry hoor, maar dat kan toch ook anders?”
‘Het ziet er niet fraai uit’
De politie Twente geeft bij monde van woordvoerster Chantal Westerhoff aan dat het handelen er ‘niet fraai’ uitziet. „We willen niks goedpraten, we gaan dit goed uitzoeken. Het was niet de bedoeling van de agent om in botsing te komen, maar het is wel gebeurd.” Over wat er exact aan het incident vooraf is gegaan, laat ze zich niet uit.
Ter plekke is de agent samen met zijn leidinggevende in gesprek gegaan met de jongen - die er met een paar schrammen vanaf kwam - en zijn vader en heeft hij zijn excuses aangeboden. De kou leek op dat moment uit de lucht. Later op de avond nam de vader contact op en was, volgens de politie, zijn visie op het incident ‘180 graden gedraaid’.
In een nieuw gesprek, woensdag, is hij erop gewezen dat hij een klacht kan indienen, de politie aansprakelijk kan stellen of aangifte kan doen. Daar beraadt de familie zich op. De agent heeft woensdag gewerkt. Volgens Westerhoff is hij bereid mogelijke consequenties te aanvaarden.Persons JS Timmer