Description
Is het gebruik van politiepaarden tijdens demonstraties, voetbalwedstrijden en stapavonden nog wel van deze tijd? De Partij voor de Dieren in Arnhem vindt van niet en krijgt steun van belangenorganisaties. ,,Het zijn geen schilden of wapenstokken, maar levende wezens.”
Ieder weekend staan ze op de Korenmarkt, het Arnhemse uitgaansplein middenin de stad. Twee politiepaarden, klaar voor inzet bij ongeregeldheden. Dronken voorbijgangers knuffelen en aaien de dieren. In een enkel geval komen de paarden in actie, bijvoorbeeld om vechtersbazen uit elkaar te halen.
Het is wellicht een effectief pressiemiddel, maar volgens de Arnhemse fractie van de Partij voor de Dieren is het ook hopeloos gedateerd. Afgelopen week diende de partij samen met de ChristenUnie een voorstel in om ‘samen met de politie te kijken naar alternatieven voor de inzet van politiepaarden’.
Hoewel GroenLinks, Arnhems grootste partij, meeging in dit voorstel, vond het plan verder geen weerklank in de gemeenteraad. De motie strandde met 10 stemmen voor en 27 tegen.
‘Dieren als voorwerpen’
Meer steun vindt de Partij voor de Dieren bij dierenbelangenstichting Animal Rights. Volgens directeur Susan Hartland moet de politie eens stoppen met ‘dieren zien als voorwerpen’. ,,Het zijn geen schilden of wapenstokken, maar levende wezens.”
Al jaren voert Animal Rights een lobby om te stoppen met politiehonden en -paarden. Hartland: ,,Het is volstrekte onzin om te stellen dat ‘ze er wel tegen kunnen’. Politiehonden en -paarden worden blootgesteld aan stressvolle en chaotische situaties, waar vaak ook nog een hoop kabaal is. Dat is in geen enkel geval goed te praten.”
Volgens Hartland zijn er prima alternatieven voorhanden, die ook nog eens laagdrempelig zijn. ,,Agenten zouden de paarden kunnen inruilen voor een scooter of een e-bike, daarmee kun je ook charges uitvoeren.” Dat agenten dan mogelijk minder beschermd zijn dan op een paard, is voor Hartland geen argument. ,,Waarom is het minder erg als een paard klappen krijgt dan een mens?”
‘Paarden niet goedkoop’
Politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam erkent dat het ‘altijd goed is om vraagtekens te plaatsen bij het gebruik van dieren’. Er is volgens hem vaker discussie geweest over de inzet van politiepaarden binnen de eenheden.
,,Dat ging onder meer om het dierenwelzijn, bijvoorbeeld over relschoppers die paarden mishandelen. Tegelijkertijd was ook het kostenaspect een punt.” Er hangt namelijk een stevig prijskaartje aan het gebruik van de dieren. ,,De aankoop van een paard is duur. Daarnaast besteden de ruiters ontzettend veel tijd aan de opleiding van de dieren, die jarenlang duurt.”
Toch is hij niet voor een stop op het gebruik. ,,Er zijn ook veel voordelen, vervolgt Timmer. ,,Je kunt er agenten snel mee verplaatsen en je hebt veel overzicht op een paard. Bovendien is het een welkome versterking voor plaatselijke politieagenten op drukke avonden. De paarden komen met een bijbehorende ruiter en zorgen daardoor voor extra capaciteit.”
Weinig onderzoek
In totaal zijn er landelijk meer dan 200 politiepaarden beschikbaar. Die kunnen overal in het land worden ingezet. Naar de inzet van politiepaarden in Nederland is niet veel onderzoek gedaan. De inmiddels gepensioneerde hoogleraar diergeneeskunde Marianne Sloet van de Universiteit Utrecht beschreef ruim tien jaar geleden dat politiepaarden weinig stress ervaren tijdens hun opleiding.
Het Arnhemse Partij voor de Dieren-raadslid Floor Hogenhout is niet overtuigd door dat onderzoek, reageert ze. ,,Er is enkel gekeken naar trainingssituaties. Bovendien zijn er in het onderzoek slechts twaalf paarden onderzocht.”
De Partij voor de Dieren heeft inmiddels via sociale media volgers opgeroepen mee te denken over alternatieven voor politiepaarden. En hoewel er vooralsnog geen meerderheid in de Arnhemse raad is, blijft Hogenhout strijdbaar: ,,Paarden horen in een weiland thuis. Die moet je niet gebruiken om de orde te handhaven.”
Period | 21 Mar 2024 |
---|
Media coverage
Media coverage
Title Gaan politiepaarden in de ban? 'Het zijn geen schilden of wapenstokken, maar levende wezens’ Degree of recognition National Media name/outlet AD Media type Print Country/Territory Netherlands Date 21/03/24 URL https://www.ad.nl/arnhem/gaan-politiepaarden-in-de-ban-het-zijn-geen-schilden-of-wapenstokken-maar-levende-wezens~aad0ce83/ Persons JS Timmer