Gent laat religieuze kentekens toe op stedelijke middelbare scholen

Press/Media: Expert Comment

Description

De middelbare scholen van de stad Gent zullen vanaf volgend schooljaar het dragen van levensbeschouwelijke symbolen toelaten. Leerlingen kunnen zelf kiezen of ze al dan niet een geloofsteken dragen. Scholen kunnen wel nog ingrijpen als het dragen van religieuze kentekens voor problemen zorgt.
Period24 Jun 2020

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleHoofddoeken toegelaten in Gentse stadsscholen: duidelijkheid voor directies
    Degree of recognitionNational
    Media name/outletApache
    Media typeWeb
    Country/TerritoryBelgium
    Date24/06/20
    DescriptionDe beslissing van de Gentse bestuursploeg om hoofddoeken op de stedelijke middelbare scholen toe te laten, komt er na overleg met wetenschappers en op vraag van schooldirecties. De afspraken zijn gebaseerd op een arrest van de Raad van State uit 2014, en op wetenschappelijke en juridische argumenten waarbij de grondrechten centraal staan.
    ...
    Jurist Johan Lievens, gespecialiseerd in de betekenis van actieve onderwijsvrijheid en verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven [en de VU Amsterdam], merkt op dat de stad de beslissing al veel langer kon nemen. “Eigenlijk stonden de scholen van het officieel onderwijs al sinds de uitspraken van de Raad van State in 2014 onder druk om het beleid rond religieuze kentekens om te gooien. Er was dus druk om te doen wat Gent nu gaat doen. Ze hebben het gedaan, maar wel laat, het kon ook al op 1 januari 2015.”
    ...
    Johan Lievens en andere juristen merken op dat de stad Gent voortbouwt op die uitspraak van de Raad van State, waarbij de grondrechten centraal staan.
    “De idee van een grondrecht is dat het iets dusdanig essentieel is, dat je daar in beginsel niet van kan afwijken. Als er toch gegronde redenen zijn om de grondwet in te perken, moet je dat zo beperkt mogelijk doen. Een algemeen verbod is niet beperkt”, klinkt het.
    Volgens Lievens doet het GO! net het tegenovergestelde met een algemeen verbod op religieuze kentekens. “Dat is dus het omgekeerde van wat de Grondwet verlangt. Wat Gent nu doet is juridisch mooier en beter in evenwicht met de idee dat je grondrechten maximaal moet waarborgen, behalve als ze de vrijheid van anderen gaan schaden.”
    Johan Lievens meent dat de Raad van State in 2014 een veel evenwichtiger oordeel geveld dan het Grondwettelijk Hof over deze kwestie. “Het is meer in lijn met wat de Belgische grondwet voorschrijft: neutraliteit in het officieel onderwijs vergt een positieve erkenning en waardering van de verscheidenheid van mening en houdingen.”
    ...
    Als er problemen vastgesteld worden, dan laat het besluit toe dat er wel nog kan ingegrepen worden door directies. Dan kan men tuchtmaatregelen invoeren. Volgens Johans Lievens is dat een betere oplossing dan een totaalverbod in te voeren.
    ...
    Volgens Johan Lievens is het zoeken naar oplossingen bij dergelijke bezorgdheden een goede zaak, maar de lat mag voor scholen wel hoog liggen. “Ik heb veel respect voor leerkrachten die dagdagelijks op zoek zijn naar oplossingen. Tegelijkertijd moeten we de lat wel hoog leggen voor leerkrachten en directies. We moeten op zoek gaan naar hoe we het onderwijsproces én de grondrechten van leerlingen zo weinig mogelijk schaden door de spanningen die er zijn”, zegt Lievens.

    © Apache
    Producer/AuthorSamira Atillah
    URLhttps://www.apache.be/2020/06/24/hoofddoek-toegelaten-in-gentse-stadsscholen-duidelijkheid-voor-directies/?sh=bfe3dd61c856d395beca1-1058763481
    PersonsJohan Lievens