Hoe twijfel rond MH17 in de hand wordt gewerkt

Press/Media: Expert Comment

Description

Publiekscollege: juridische aspecten van MH17

Op de Vrije Universiteit wordt op 11 mei 2017 een publiekscollege gegeven over verschillende juridische aspecten rondom MH17. Want nu, bijna drie jaar na dato, vragen veel nabestaanden en de samenleving zich af: hoe zit het nou, waarom duurt het strafproces zo lang, en hoe nu verder?

Subject

‘Hoogste afdeling desinformatie’

VU-professor Arno Akkermans, die tijdens de avond op de VU ook in het panel zit, reageert geïrriteerd op de vraag van Alexandr uit de zaal. De ooggetuige kan zich beter melden „bij de hoogste afdeling desinformatie van meneer Poetin”, zegt de professor. Want, zegt Akkermans achteraf: door twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van het MH17-onderzoek, bewijst deze ‘getuige’ de nabestaanden geenszins een dienst. „Uit mijn onderzoek blijkt hoe belangrijk het voor nabestaanden is om de toedracht te kennen van wat hun geliefden is overkomen. Ik vind het daarom vreselijk dat allerlei partijen – Russische propaganda, maar ook particuliere aandachtzoekers – tegen beter weten in blijven speculeren over de toedracht van deze ramp.”

Period10 Nov 2017 → 13 Nov 2018

Media coverage

1

Media coverage

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleEinde van de politieke carrière na het verspreiden van leugens? Niet in Nederland
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletde Volkskrant
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date13/11/18
  DescriptionHet CDA-parlementslid Pieter Omtzigt legde maandagavond het woordvoerderschap in de kwestie MH17 neer. Voorlopig. Omtzigt was in problemen gekomen door een stuk in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag waarin stond hoe hij in mei tijdens een publiekscollege aan de VU in Amsterdam een 'getuige' van de ramp had gesouffleerd en zo had meegeholpen om maar weer eens het fake-verhaal over Oekraïense straaljagers die de MH17 zouden hebben neergehaald nieuw leven in te blazen.
  Producer/AuthorBert Wagendorp
  URLhttps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/einde-van-de-politieke-carriere-na-het-verspreiden-van-leugens-niet-in-nederland~b36d2cac/
  PersonsArno J. Akkermans

Other

TitlePubliekscollege: Juridische aspecten van MH17
LocationVrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam, Netherlands
Period11 May 2017
Linkhttps://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2017/apr-jun/publiekscollege-juridische-aspecten-van-mh17.aspx