Holocaust Museum. Conflict over afplakken Auschwitzbeelden

Press/Media: Expert Comment

Description

Vier gruwelijke foto's zijn niet te zien op een expositie over vervolging van de Nederlandse Joden. Ze zijn niet functioneel, vind het Nationaal Holocaust Museum. De samenstellers, NIOD onderzoekers Erik Somers en René Kok, zijn teleurgesteld over de beslissing. 

Auteur: Hanneloes Pen

Het Parool, 19 april 2019

Subject

Rob van der Laarse

Expert commentaar 'Steeds discussie': 

 Nederlandse musea zijn terughoudender in het tonen van gruwelijke foto's dan musea in vele andere landen. Discussies over wat wel en niet door de beugel kan, worden dus ook aan de lopende band gevoerd, zegt Rob van der Laarse, hoogleraar aan de VU en aan de UvA. "Esthetiek en ethiek zijn belangrijk voor Nederlandse musea. Het ligt ingewikkeld omdat mensen heel emotioneel reageren. De foto's moeten iets teweegbrengen. Een museum wil dat de bezoeker de foto ziet, begrijpt, maar niet dat hij er geschokt door raakt. Al zijn er ook curatoren die zeggen: het is helemaal niet erg als de bezoeker een beetje getraumatiseerd uit het museum komt." De Nederlandse musea kiezer er doorgaans voor om een persoonlijk verhaal te vertellen, maar stoppen bij de gruwelijkheden. 

Period19 Apr 2019

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleConflict over censureren foto's Auschwitz in Holocaust Museum
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletHet Parool
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date19/04/19
  DescriptionNederlandse musea zijn terughoudender in het tonen van gruwelijke foto's dan musea in vele andere landen. Discussies over wat wel en niet door de beugel kan, worden dus ook aan de lopende band gevoerd, zegt Rob van der Laarse, hoogleraar aan de VU en aan de UvA. "Esthetiek en ethiek zijn belangrijk voor Nederlandse musea. Het ligt ingewikkeld omdat mensen heel emotioneel reageren. De foto's moeten iets teweegbrengen. Een museum wil dat de bezoeker de foto ziet, begrijpt, maar niet dat hij er geschokt door raakt. Al zijn er ook curatoren die zeggen: het is helemaal niet erg als de bezoeker een beetje getraumatiseerd uit het museum komt." De Nederlandse musea kiezer er doorgaans voor om een persoonlijk verhaal te vertellen, maar stoppen bij de gruwelijkheden.
  Producer/AuthorHanneloes Pen
  URLhttps://www.parool.nl/kunst-en-media/conflict-over-censureren-foto-s-auschwitz-in-holocaust-museum~a4626306/
  PersonsRob van der Laarse

Conference

TitleDe Jodenvervolging in foto's
LocationNationaal Holocaust Museum, Amsterdam, Netherlands
Period28 Jan 2019 → 6 Oct 2019
Linkhttps://jck.nl/nl/tentoonstelling/de-jodenvervolging-fotos-nederland-1940-1945