Mag een agent zijn wapen mee naar huis nemen?

Press/Media: Expert Comment

Subject

Mag een agent zijn wapen mee naar huis nemen?

Vijf vragen

Agent Wendell C. gebruikte zijn dienstwapen om zijn ex-vrouw en kinderen om het leven te brengen. Er wordt nog onderzocht of hij dat wapen wel mee naar huis had mogen nemen. Vijf vragen over de regels en risico’s.

1. Heeft elke politieagent een wapen?
Zo'n 34.500 politiemensen zijn ‘bevoegd en bekwaam’ om een vuurwapen te dragen, laat de politie weten. Het gaat om agenten in operationele dienst. Het dienstwapen is een Walther P99Q NL. 

2. Mogen politiemensen hun wapen mee naar huis nemen?
Ja, als er reden toe is, zoals bij een oproepdienst. Na de terroristische aanslagen in Parijs en Verviers besliste toenmalig korpschef Gerard Bouman dat alle agenten in uniform een pistool bij zich moeten dragen, ook als hun dienst erop zit, bijvoorbeeld als ze naar huis reizen. Zo kunnen agenten altijd in actie komen. Politiedeskundige Jaap Timmer deed onderzoek naar zelfdoding onder agenten en was indertijd kritisch. ,,Na 1996 werd het vanwege incidenten met dienstwapens juist gewoon om wapens op het politiebureau te laten. Het merendeel van de agenten doet dat ook.’’ Thuis zijn politiemensen verplicht hun wapen volgens de regels in een kluis op te bergen. 

3. Hoe wordt gecontroleerd of een agent met een wapen kan omgaan?
De zogenaamde vuurwapengeoefendheid wordt halfjaarlijks getoetst. Als die toets niet wordt gehaald, wordt het wapen direct ingenomen. Woordvoerder Sherlo Esajas zegt dat ook voortdurend wordt gekeken of ‘collega’s fysiek of mentaal in staat zijn hun werk te doen’. Zo is er een speciaal loket waar agenten kunnen aankloppen voor steun en psychosociale hulp. Leidinggevenden zijn getraind op het opvangen van signalen en kunnen een wapen innemen bij psychische nood.

4. Gaat het vaak mis?
Het aantal gevallen van zelfdoding onder politiemensen ligt tussen de vijf en tien per jaar. Meestal gebeurt dat met het dienstwapen. Timmer: ,,Dat gebeurt op alle denkbare plekken en momenten. Achter het bureau, in een dienstauto, op straat.’’ In sommige gevallen brengen agenten ook hun (ex-)partner om het leven. ,,Het gaat om een enkele keer, niet vaker dan één keer per jaar.” Dat een politieman niet alleen zichzelf, maar ook zijn partner en kinderen ombrengt, is heel uitzonderlijk. ,,Het laatste geval dat ik ken is uit 2005, in Hilversum.” Politieman Frans Nijhoff bracht zijn vrouw en drie jonge kinderen om het leven en pleegde vervolgens zelfmoord. Het stel had huwelijksproblemen.

5. Kan dit worden voorkomen?
Na gevallen van zelfmoord onder politiemensen wordt altijd gekeken of er signalen zijn gemist die een drama hadden kunnen voorkomen. Dat zal volgens Timmer ook nu gebeuren. Toch kan nooit helemaal worden uitgesloten dat het misgaat. Een agent die zijn testen heeft gehaald, moet vertrouwen krijgen tot er reden is daaraan te twijfelen. Het is vooral belangrijk dat collega’s binnen de politie op elkaar letten en vragen durven stellen, ook als dat misschien moeilijk is.

Period10 Sept 2019

Media coverage

1

Media coverage