In noordelijke gebieden wordt erom gegrinnikt: het Nederlandse openbaar vervoer ligt binnen een paar uur barre omstandigheden bijna volledig plat. Maar die kwetsbaarheid is het gevolg van efficiënt beleid. ‘Ons systeem is afgesteld op gemiddeld weer.’
Er wordt gezegd dat ze in noordelijker streken nogal eens grinniken over de kwetsbaarheid van het Nederlandse openbaar vervoer. En dat is ook zo, zegt Erik Verhoef, verkeerseconoom aan de Vrije Universiteit. “In Scandinavië, maar denk bijvoorbeeld ook aan Zwitserland, rijden treinen vaak onder veel moeilijkere omstandigheden.”
Maar Verhoef grinnikt niet mee. Volgens de vervoerseconoom zijn er valide verklaringen voor de uitval van Nederlandse treinen, trams en metro’s. “Het netwerk is hier enorm verdicht, openbaar vervoer is zeer efficiënt georganiseerd. Nederland maakt heel slim gebruik van het ov, de processen zijn geoptimaliseerd. We hebben veel knooppunten, waardoor een verstoring in een deel van het netwerk direct leidt tot problemen elders.”
Je kán het netwerk weerbaarder maken, maar de vraag is of dat kosteneffectief is. “Zeg dat je in Nederland 220 werkdagen per jaar hebt. Stel dat er door bijvoorbeeld winterse omstandigheden vijf of zes dagen problemen zijn met het ov. Dan praat je over misschien 2 procent. Ga je dan heel veel extra investeren om te zorgen dat het die paar dagen ook goed rijdt? Wij stemmen onze systemen af op gemiddeldes.”
De vraag is, zegt Verhoef: op welke manier besteed je je budget het best, je kunt je geld namelijk maar één keer uitgeven. “Als je een vervoerssysteem wil bouwen dat gegarandeerd rijdt, aan trams en treinen die áltijd inzetbaar zijn, dan zal je daarvoor moeten betalen.”
De weersvoorspellingen laten zien dat stormen zoals Darcy wel eens vaker zouden kunnen optreden. Volgens de verkeerseconoom moeten Nederlanders zich realiseren dat het ov efficiënt functioneert. “Als dit onze keuze is, zullen we moeten accepteren dat dit soort verstoringen soms optreedt, dan moeten we ermee leren leven.”