NRC checkt: ‘Moslima’s zijn de beste studenten’

Press/Media: Expert Comment

Period18 Apr 2018

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleNRC
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNRC
  Media typePrint
  Date18/04/18
  DescriptionMaatschappelijke verandering in tijden van #MeToo en #BlackLivesMatter, daarover ging een van de laatste uitzendingen van talkshow De Wereld Draait Door. Aan tafel zat onder meer schrijver Adriaan van Dis. Zou het zo zijn dat mannen een beetje in een crisis zitten, zei hij. „Kijk eens op de universiteit. Wie zijn de beste studenten? Moslima’s. Die staan weliswaar in twee werelden, omdat ze beter moeten zijn dan een ander en thuis worden vastgehouden door hun cultuur. Maar een heleboel jongens, die lukt dat allemaal niet. De rolmodellen beginnen te verschuiven.”
  Zat Van Dis fout? Dat ook weer niet. Als je kijkt naar de sociale mobiliteit in de geschiedenis, zegt Maurice Crul, hoogleraar sociologie aan de Erasmus en Vrije Universiteit, dan hebben Marokkaans-Nederlandse meisjes als groep de afgelopen honderd jaar de grootste sprong in opleiding gemaakt van alle bevolkingsgroepen in Nederland. „Terwijl hun moeders vaak analfabeet zijn of alleen een paar jaar naar de lagere school zijn geweest, gaat nu eenderde van hen naar het hoger onderwijs. De Nederlandse arbeidersklasse had daar drie generaties voor nodig.”

  Voor Marokkaans-Nederlandse meisjes is vervolgonderwijs een mogelijkheid hun eigen leven te bepalen, zegt Crul. „Het rechtvaardigt uitstel van huwelijk. En als ze afgestudeerd zijn, staan ze sterk genoeg om hun eigen keuzes te maken.”
  URLhttps://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/18/nrc-checkt-moslimas-zijn-de-beste-studenten-a1599838
  PersonsMaurice Crul