Onderhandelen over salaris is niet simpel, maar het kan wel flink lonen

Press/Media: Expert Comment

Description

Wanneer je een contract gaat tekenen bij je (nieuwe) werkgever, wordt het salaris vaak gepresenteerd als een voldongen feit. Het is vervolgens ook gemakkelijk om elk jaar automatisch mee te gaan in de stijging die je cao voorschrijft. Toch blijkt keer op keer dat onderhandelen loont. Maar hoe doe je dat op een succesvolle manier?

Subject

'Een beetje bluffen kan best'

Pieter Gautier, hoogleraar arbeidseconomie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, benadrukt dat het goed is om naar méér dan geld te kijken. "Wat zijn bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden, krijg je een auto van de zaak, hoeveel zekerheid is er? Onderhandel over wat voor jou het belangrijkst is."

Wie daarbij precies weet welke functie, welk salaris en welke secundaire arbeidsvoorwaarden hij wil, weet ook wanneer het tijd is om weg te lopen. Zorg daarbij dat je weet wat je alternatieven zijn, stelt hoogleraar Gautier. Heb je een andere baan op het oog? "Een beetje bluffen kan hierbij best, maar zorg dat je je hand niet overspeelt. Zeker in deze onzekere tijden."

Die coronacrisis maakt het lastiger om nu te onderhandelen, erkent Van Minden. Toch is er op de lange termijn vaak wat mogelijk. "Zeg tegen je baas dat je begrip hebt voor de situatie, maar dat jij er bijvoorbeeld extra taken bij hebt gekregen." Laat vastleggen dat je over salarisverhoging wil praten, zodra de crisis over is. Daarbij geldt: hoe concreter, hoe beter. "De intentie uitspreken is niet genoeg, noem bijvoorbeeld een datum voor het overleg."

Period30 Aug 2020

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleOnderhandelen over salaris is niet simpel, maar het kan wel flink lonen
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNU.nl
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date30/08/20
  DescriptionWanneer je een contract gaat tekenen bij je (nieuwe) werkgever, wordt het salaris vaak gepresenteerd als een voldongen feit. Het is vervolgens ook gemakkelijk om elk jaar automatisch mee te gaan in de stijging die je cao voorschrijft. Toch blijkt keer op keer dat onderhandelen loont. Maar hoe doe je dat op een succesvolle manier?
  Producer/AuthorLoeka Oostra
  URLhttps://www.nu.nl/geldzaken/6073556/onderhandelen-over-salaris-is-niet-simpel-maar-het-kan-wel-flink-lonen.html
  PersonsPieter Gautier