Media coverage
1
Media coverage
Title Politiekogel doodt vermoedelijke autokraker in Arnhem: wanneer mag agent schieten op verdachte? Degree of recognition National Media name/outlet AD Media type Print Country/Territory Netherlands Date 28/10/22 Description ARNHEM - Een 31-jarige verdachte van een auto-inbraak uit Arnhem is donderdag overleden aan de verwondingen die hij woensdagavond opliep door een politiekogel. Agenten wilden de man op de Deelenseweg aanhouden, maar stuitten daarbij volgens de politie op hevig verzet. Zo hevig dat de agenten hun dienstwapen trokken en schoten. Hoe vaak gebeurt zoiets en wanneer mag een agent eigenlijk schieten?
Politiewetenschapper Jaap Timmer is gespecialiseerd in het onderzoek van politiewerk en -optreden. ,,De politie mag geweld gebruiken als dat nodig is voor de uitvoering van haar taak.
En die taak is het handhaven van het recht. Als een verdachte zich zeer hevig verzet tegen zijn aanhouding kan het nodig zijn om het vuurwapen te gebruiken. Wij verwachten als samenleving van de politie dat zij doorpakt bij het uitvoeren van hun taak. Dat kan dus zijn om een verdachte die geweld gebruikt te kunnen aanhouden. Om de samenleving te beschermen. Maar het kan ook voorkomen dat agenten zelf in gevaar komen door dreigend geweld. Dan gaat het om zelfverdediging.” In eerste instantie moet ervan uit worden gegaan dat hij of zij geschoten heeft voor de uitvoering van de handhavingstaak
Timmer legt uit dat in twee derde van de situaties waarin verdachten door politiekogels worden geraakt er sprake is van een (poging) tot aanhouding. ,,En in een derde van de situaties gaat het om noodweer of zelfverdediging. Gemiddeld vallen er drie doden per jaar door politiekogels. En gemiddeld zijn er zeventien gewonden per jaar.”
De politiewetenschapper kent de situatie waarin aan de Deelenseweg door de politie geschoten is niet. ,,Maar in het algemeen geldt dat na zo’n incident eerst voor de gewonde gezorgd wordt.
Vervolgens wordt de hele situatie op de plek van het incident bevroren. De plaats delict wordt veilig gesteld voor onderzoek. De betrokken agent wordt naar een rustige situatie begeleid.”
Onderzoek door rijksrecherche
Er volgt een intensief onderzoek van het dodelijke schietincident. Timmer: ,,De agent hoeft niet op non-actief te worden gesteld en is ook niet als verdachte aangemerkt omdat er in eerste instantie van uit moet worden gegaan dat hij of zij geschoten heeft voor de uitvoering van de handhavingstaak.
,,De rijksrecherche doet het onderzoek naar de situatie en hoort ook de betrokken agent als getuige. Forensisch onderzoek van een eenheid buiten Oost-Nederland werkt mee in het onderzoek. En ook het Nederlands Forensische Instituut wordt ingeschakeld voor het onderzoek en de gerechtelijke sectie op het lichaam.”
De rijksrecherche deed in de eerste helft van 2022 onderzoek naar acht schietincidenten. In die gevallen hebben politiemensen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten viel één dode en raakten zeven mensen gewond.
Verdachte?
Als het onderzoek door rijksrecherche en het forensisch onderzoek door politie en NFI is afgerond gaat een rapport naar de hoofdofficier van justitie, die op basis van de feiten besluit of de betrokken agent vervolgd moet worden. Als dat het geval is zal de agent als verdachte worden gezien. Maar als de feiten wijzen op het correct uitvoeren van de politietaken kan een agente ook gewoon vrijuit gaan, weet Timmer.URL https://www.ad.nl/arnhem/politiekogel-doodt-vermoedelijke-autokraker-in-arnhem-wanneer-mag-agent-schieten-op-verdachte~a224e9b0/ Persons JS Timmer