Slob onder vuur in de Kamer om uitlatingen homoseksualiteit

Press/Media: Expert Comment

Description

Kun je leerlingen kennis en respect voor de democratische rechtstaat bijbrengen terwijl je tegelijkertijd van hun ouders eist dat zij homoseksualiteit afwijzen? Ja, zegt minister Arie Slob. Nee, zegt een Kamermeerderheid. (Ja, zegt de Grondwet)

Period10 Nov 2020

Media contributions

2

Media contributions

 • TitleSlob onder vuur in de Kamer om uitlatingen homoseksualiteit
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletHet Parool
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date10/11/20
  DescriptionKun je leerlingen kennis en respect voor de democratische rechtstaat bijbrengen terwijl je tegelijkertijd van hun ouders eist dat zij homoseksualiteit afwijzen? Ja, zegt minister Arie Slob. Nee, zegt een Kamermeerderheid.

  Volgens universitair docent Johan Lievens, verbonden aan de VU, komen verschillende grondrechten ‘met elkaar in kortsluiting’. Hij wijst erop dat Nederland naast België het enige land in de wereld is dat naast godsdienstvrijheid ook vrijheid van onderwijs in de grondwet heeft staan. “Onderwijs volgens een levensbeschouwing wordt gezien als het verlengstuk van de opvoeding.”

  Met de verklaring zorgen scholen ervoor dat zij met de ouders ‘pedagogisch gezien op één lijn zitten’. “Scholen mogen homoseksualiteit niet als illegaal bestempelen, maar ze mogen wel een opvatting hebben over relaties . Het wordt nu geframed alsof ouders worden ‘gedwongen’ een verklaring te ondertekenen. Maar zij kunnen ook naar een andere school stappen.” De grotere discussie, zegt Lievens, is of religieuze scholen nog zouden moeten bestaan. Die wordt niet gevoerd. De coalitiepartijen hebben afgesproken om tijdens kabinet-Rutte III niet aan artikel 23 te morrelen.

  Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen staan er in de wet burgerschapsonderwijs ‘brave teksten’ maar laat Slob ‘de achterdeur wagenwijd openstaan’. “Wat ons betreft moet artikel 23 in dit geval wijken als scholen er misbruik van maken.” Dat doet Lievens’ ‘grondwetshart breken’. “De grondwet staat boven de gewone wet. De uitspraken van minister Slob zijn onhandig overgekomen, maar hij probeert het in balans te brengen.”

  Een dag na het debat zegt Slob dat voor hem voorop staat ‘dat elke leerling veilig uit de kast moet kunnen komen’. “Dat is ook wat we van scholen vragen in de nieuwe burgerschapswet. En daar kan geen school zich aan onttrekken.”
  Producer/AuthorHanneke Keultjes
  URLhttps://www.parool.nl/nederland/slob-onder-vuur-in-de-kamer-om-uitlatingen-homoseksualiteit~bdbc4156/
  PersonsJohan Lievens
 • TitleSlob onder vuur in Kamer
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletHet Parool
  Media typePrint
  Duration/Length/Sizep. 2-3
  Country/TerritoryNetherlands
  Date10/11/20
  Producer/AuthorHanneke Keultjes
  PersonsJohan Lievens