Stand.nl 'De euro is beter af zonder Griekenland'

Press/Media: Other

Description

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is niet langer ondenkbaar. Volgens de Duitse regering kan de eurozone een 'Grexit' nu aan. Met deze uitspraak verhoogt Duitsland de druk op Griekenland: Houd je aan de hervormingen die destijds door Brussel zijn opgelegd. Een duidelijke waarschuwing van de bondskanselier Angela Merkel voor Griekenland waar de roep tot versoepeling van deze afspraken steeds luider klinkt. De eurosceptische partij Syriza dreigt bij de aankomende verkiezingen 25 januari zelfs de grootste te worden.

Ook denken de Duitsers dat een vertrek van Griekenland niet een bedreiging zal zijn voor zwakke landen als Portugal en Spanje. De vrees voor een domino-effect zou ongegrond zijn.

Is de EU inderdaad sterk genoeg om een Grieks vertrek op te vangen? Of zou het juist een slechte zaak zijn voor Europa en onze euro die bovendien de laatste weken flink in waarde is gedaald?


Ghislaine Plag en Bert Kranenbarg spreken met: Paul Tang, PvdA Europarlementariƫr.

Ook bellen we met Dimitris Pavlopoulos, Universitair docent Sociale Wetenschappen aan de Vrije Universiteit. Hij schrijft opiniestukken over de crisis en Griekenland in onder meer De Volkskrant en is nu in Athene.
Period5 Jan 2015

Media contributions

1

Media contributions