De regeling voor schadevrije jaren bij autoverzekeringen moet op de schop. Dat zeggen de Consumentenbond en vergelijkingssite Independer. Het systeem zou nodeloos ingewikkeld en consument-onvriendelijk zijn en autobezitters veel te veel premiegeld kosten.
De hoogte van de premie van je polis hangt voor een groot deel af van het aantal jaren dat je schadevrij rijdt. Met elk jaar zonder zelf veroorzaakte schade of zonder schadeclaim stijg je op de zogeheten bonus-malusladder. Zonder schade krijg je meer premiekorting. Als je wel schade rijdt (maakt niet uit hoe groot of klein), verlies je direct vijf schadevrije jaren. Stel nou dat je pas twee jaar een auto bezit, dan kom je negatief te staan. Je krijgt dan geen no-claimkorting, maar je betaalt een toeslag op de basispremie. En dat betekent dat je maandelijks veel meer geld kwijt bent.
Het probleem is dat overstappen bijna niet mogelijk is. De meeste verzekeringsmaatschappijen accepteren namelijk geen polishouder met negatieve jaren. Er zijn uitzonderingen, maar dan nog is overstappen een forse aanslag op je portemonnee. Het gaat al gauw over tientallen extra euro's extra per maand. Voor de duidelijkheid: een no-claimbeschermer als extra verzekering is in dit geval dan ook een wassen neus, want je jaren dalen wel