AMSTERDAM
Agenten moeten het blijven melden als ze hun vuurwapen ’ter hand’ nemen. Dat is te danken aan een D66-motie, die donderdagmiddag werd aangenomen.
De meldplicht helpt volgens de Tweede Kamer voorkomen dat ’gewone’ agenten per ongeluk schieten. Voor personeel dat standaard een wapen paraat heeft, zoals leden van arrestatieteams en de Dienst Speciale Interventies (DSI), geldt de meldplicht niet.
Dodelijk
De maatregel werd twintig jaar geleden ingevoerd nadat uit onderzoek bleek dat een op de vijf dodelijke slachtoffers door politiekogels en tien procent van de gewonden vielen door zogenoemde ongewilde schoten. Die kwamen vooral uit dienstpistolen die slechts ’ter hand’ waren genomen.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wilde af van de meldplicht. Die is volgens hem uit de tijd en vormt dus een onnodige administratieve last. Dat liet hij de Kamer woensdag weten in een brief.
De argumenten van de minister werden nog dezelfde dag weerlegt door politiesocioloog Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij deed onderzoek naar ongewilde politieschoten en beval de regering twintig jaar geleden met succes aan de meldplicht voor het ’ter hand nemen van het vuurwapen’ in te voeren. Sinds begin dit jaar probeerde hij het schrappen ervan in de nieuwe ambtsinstructie tegen te houden.
Trekkerdruk
Timmer legt de Kamer uit dat het huidige dienstpistool, de Walther P99 QNL, met een ’trekkerdruk’ van 3,2 kilogram nog makkelijker afgaat dan voorloper Walther P5. ,,Een agent die zijn vinger aan de trekker heeft, loopt met de P99 bij het verrichten van andere handelingen zoals lopen, struikelen, traplopen, deuren openen, verdachten vastpakken dus juist een grotere kans op een ongewild schot.’’
Uit onderzoek van Timmer blijkt dat ongewild schieten sinds de meldplicht geldt amper nog voorkomt. Grapperhaus is hier kennelijk niet van op de hoogte. Hij meldt dat voor een actueel beeld van het aantal ongewilde schoten de Rijksrecherchedossiers over de afgelopen twintig jaar handmatig doorgenomen moeten worden. ,,Dat hoeft niet, dat heb ik al gedaan’’, laat Timmer de Kamer weten.
D66-Kamerlid Maarten Groothuizen is blij dat zijn motie is aangenomen. ,,Dit zorgt voor meer zekerheid bij politiemensen en hopelijk minder slachtoffers door ongewilde schoten. Het is nu aan de minister om de motie zo snel mogelijk uit te voeren en ervoor te zorgen dat de ambtsinstructie weer duidelijk is.”