“Verdeling eerste en tweede geldstroom staat ter discussie” #WOinActie gaat niet alleen om geld

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

De opdracht aan de bekostigingscommissie van Martin van Rijn wordt verbreed, zo stelt minister Ingrid van Engelshoven. “De vraag of er geschoven moet worden in de eerste en tweede geldstroom ligt nu op tafel,” stelt zij tijdens een debat met #WOinactie op de Universiteit Leiden.

Subject

Postdoc Carlo Ierna maakt in zijn bijdrage duidelijk hoe grote onzekerheid over aanstellingen leidt tot een in zijn ogen schadelijke situatie voor studenten en docenten. “Als je mij vraagt bij welke instelling ik werk moet ik zeggen: bij welke niet. Maar het is altijd op tijdelijke basis en dat is in veel gevallen bijna onwerkbaar.”

Het feit dat aanstellingen steeds tijdelijk zijn levert absurde situaties op. “Ik kan bijvoorbeeld niet voordat een vak aanvangt op de digitale leeromgeving om informatie te plaatsen voor studenten. En ik heb zelfs de situatie meegemaakt dat de welkomst- en afscheidsmail van de instelling in dezelfde week in mijn mailbox vielen. Ik krijg geen startgesprek, geen exitgesprek, maar ondertussen geef ik filosofie aan de eerstejaars van meerdere universiteiten van Groningen tot Leiden.”

Vooropgesteld dat voltijdsaanstellingen voor haar niet de heilige graal zijn erkent de minister dat dit type aanstellingen door kunnen schieten. “Ik ben het met je eens dat je op deze manier nagenoeg geen binding krijgt met instellingen en studenten. En voor het academisch klimaat is een academische gemeenschap belangrijk.” Wel benadrukt ze dat zij vindt dat dit probleem expliciet niet het bordje van het ministerie ligt.

Period14 Mar 2019

Media coverage

1

Media coverage

 • Title“Verdeling eerste en tweede geldstroom staat ter discussie” #WOinActie gaat niet alleen om geld
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletScienceGuide
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date14/03/19
  Description De opdracht aan de bekostigingscommissie van Martin van Rijn wordt verbreed, zo stelt minister Ingrid van Engelshoven. “De vraag of er geschoven moet worden in de eerste en tweede geldstroom ligt nu op tafel,” stelt zij tijdens een debat met #WOinactie op de Universiteit Leiden.
  URLhttps://www.scienceguide.nl/2019/03/verdeling-eerste-en-tweede-geldstroom-staat-ter-discussie/
  PersonsCarlo Ierna