'Vroeg of laat is ook deze voortvluchtige écht aan de beurt'

Press/Media: Expert Comment

Description

'Vroeg of laat is ook deze voortvluchtige écht aan de beurt'

AD/De Dordtenaar

23 februari 2023 donderdag

Een van de meest gezochte criminelen van het land, Minh Nghia Vuong (49), zit waarschijnlijk in een flat, een caravan of op een vakantiepark. Én hij krijgt hulp met boodschappen. ,,Maar vroeg of laat verraadt-ie zich of verraadt iemand anders hem en dan is hij alsnog aan de beurt", zeggen experts. De politie vermoedt dat de man, die ervan wordt verdacht zijn ex-schoonmoeder te hebben omgebracht en zijn ex-vriendin zwaar te hebben verwond, gewoon nog in de regio Rotterdam is.

Bewegen 'dodelijk' voor Vuong, die al weken uit handen politie weet te blijven

Amy van den Berg en Adrianne de Koning

Het is inmiddels een maand geleden dat Vuong op klaarlichte dag het vuur opende op zijn ex-vriendin Anneke (38) en haar moeder Michel (66), midden op een druk parkeerterrein bij een winkelcentrum in Zwijndrecht. De van moord verdachte Vuong, die vanwege zijn sluwe maniertjes als crimineel ook wel Lucky wordt genoemd, is sindsdien nergens te bekennen.

De politie verspreidde zijn foto, zijn naam, vroeg iedereen naar hem uit te kijken. Ze vond meerdere vluchtauto's en deed invallen bij woningen en het Openbaar Ministerie zette een beloning van 30.000 euro op de gouden tip die leidt tot de aanhouding van inmiddels een van de meest gezochte criminelen van Nederland. Maar tevergeefs: Lucky loopt nog steeds vrij rond. De politie vermoedt zelfs dat hij helemaal niet zo 'ver weg zit' van de plek waar hij zijn ex-geliefde om het leven probeerde te brengen en haar moeder doodschoot. ,,Je kan er vanuit gaan dat het leven van een voortvluchtige geen pretje is."

Hoe kan het dat de politie geen vat op Vuong krijgt?

Volgens de politie heeft Vuong waarschijnlijk een netwerk van mensen die hem helpen onder de radar te blijven. Veel meer wil ze er 'in het belang van het onderzoek' nu niet over kwijt. Maar Sander Schaepman, die 25 jaar werkzaam is geweest als commissaris van de politie, heeft wel een theorie over hoe de Rotterdammer zich zo goed kan verschuilen. ,,Aannemelijk is dat hij ergens op een vaste locatie zit, waar niemand hem kent. Bijvoorbeeld op een vakantiepark of in een appartementje of een flat", zegt Schaepman. ,,Het kan zijn dat iemand dat voor hem heeft gehuurd en dat hij alvast een paar weken vooruit heeft betaald en dat er boodschappen staan voor een paar weken. Of hij zit in een caravan ergens, of misschien in een schuur of op een parkeerplaats, maar je mag er vanuit gaan dat het op een locatie is waar hij niet met het blote oog gezien zou kunnen worden."

Socioloog en politiedeskundige Jaap Timmer denkt dit ook. ,,Dat hij zo lang onder de radar weet te blijven betekent per definitie dat hij zich er heel goed op heeft voorbereid en/of dat hij een netwerk heeft waar hij op kan terugvallen, dat hem onderdak verleent en helpt met boodschappen, zodat hij de straat zelf niet op hoeft. Daarvoor is overigens ook geld nodig en dat heeft hij kennelijk genoeg, om niks te hoeven doen en toch te kunnen overleven. Al is dat ook eindig."

De experts denken dat hij waarschijnlijk geen contact heeft met de buitenwereld, maar de politie meldde dat Vuong ook vermomd over straat kan gaan. Hoe zit dat?

De kans is aannemelijk dat hij ergens binnen zit, ja, zegt Timmer. ,,Vermomd over straat gaan zou natuurlijk kunnen. Maar de politie heeft alle sensoren openstaan, in de meest ruime zin van het woord. Ze kennen zijn sociale netwerk. Ze rechercheren er dicht op. En in dit soort casussen zijn de bevoegdheden ruim. Justitie zal bijvoorbeeld ook de mogelijkheid geven om alles en iedereen te tappen. En zo zijn er nog veel dingen op te noemen die ze kunnen doen. Dus zelfs als hij vermomd over straat gaat, kan het zijn dat hij niet zichzelf gaat verraden, maar wel zijn omgeving, bewust of onbewust."

In de Rotterdamse wijk Ommoord, waar Vuong woonde, was hij een bekend gezicht onder hondenuitlaters. Hij had zelf een grote rottweiler. ,,Als hij nu al een maand zijn baard heeft laten staan, een bril draagt en zijn haar heeft geverfd, dan weet ik echt niet of ik hem zou herkennen'', zegt een van de hondeneigenaars. ,,Een baasje herken je uiteindelijk aan zijn hond, maar die heeft hij schijnbaar niet meegenomen. Al kan ik mij niet voorstellen dat je je hond zou verlaten.'' De rottweiler van Vuong was ook eerder een waakhond dan een dier voor de gezelligheid, denkt een buurman. ,,Zijn hond sloeg altijd direct aan.''

Taghi ging naar Dubai. Waarom ligt Vuong nu waarschijnlijk niet met een cocktail op het strand in een ver buitenland?

,,Naar het buitenland gaan is zo makkelijk niet", zegt Schaepman. ,,Beweging is dodelijk. Als hij zich gaat verplaatsen, loopt hij in de kijker: mensen zien je. Zeker omdat iedereen zijn foto ook kent. Die is breed verspreid. En naar Schiphol of zo kun je ook niet zomaar meer heen met een plaksnor, een baard en een bril op. De afgelopen dertig jaar waren alle beveiligingsmaatregelen daar gericht op het vinden van foute spullen, maar die zijn nu omgedraaid naar het vinden van foute mensen. Als hij vermomd in een rij gaat staan, wordt-ie er zo uitgepikt. Bovendien zou hij een vals paspoort moeten hebben, natuurlijk."

Volgens Timmer is naar 'steden als Dubai' vluchten als crimineel ook echt next level: ,,Ik kan niet beoordelen hoeveel geld Vuong heeft, maar je moet er een hoop van hebben als je naar Dubai wilt vliegen. Alleen al om een nieuwe identiteit 'te kopen', en dan de vlucht zelf en het (waarschijnlijk illegale) verblijf daar. En als je daar onder de radar wil blijven, moet je misschien ook nog wel wat betalen."

Als een paal boven water staat volgens Schaepman in ieder geval wél dat criminelen 'ook dáár echt geen relaxed leven leiden'. ,,Het is niet zo dat je lekker in een zonovergoten land op het strand ligt met een glaasje tequila, turend naar knappe dames. Nee, grote jongens als Taghi zaten weliswaar daar, maar zulke mensen leven ook in angst om gevonden te worden. En de middelen raken op een zeker moment ook uitgeput. Dat is dan ook het voorland van Vuong, mocht hij daarheen gaan."

Waarom vermoedt de politie dat Vuong zich ophoudt in de regio Rotterdam?

De politie wil daar zelf niks over zeggen, maar volgens Timmer 'zal ze goede redenen hebben om te denken dat hij nog in Rotterdam zit'. De politie spreekt over een netwerk van helpers. Waarschijnlijk zijn deze 'helpers' criminelen, gewend om onder de radar te blijven. Het strafblad van Vuong beslaat enkele pagina's.

De politie heeft bovendien naar hem gezocht op twee Rotterdamse adressen in Ommoord en Oosterflank (Von Ossietzkypad en Pegasusweg) die in het onderzoek naar de gearresteerde drugsbaron Piet Costa ook voorkwamen. Ook op zijn eigen adres aan de Pater Pirehof in Ommoord lijkt, kijkend naar de post in de opengebroken brievenbus, een link met Piet Costa te zijn.

Het laatst bekende spoor van Vuong is een derde vluchtauto, een zwarte Seat Ibiza die geparkeerd stond bij de Dolphijnstraat in Hoek van Holland. Maar is dit juist geen aanwijzing dat hij de Rotterdamse regio heeft verlaten en op de boot naar Engeland is gestapt? De politie acht die kans nihil. ,,Overal waar grenscontrole is, kan hij er niet langs", zei een woordvoerder eerder.

,,Heb je al die douanemedewerkers bij de haventerminal wel eens gezien'', zegt een Hoekenees, die in de buurt woont van waar de auto is gevonden. ,,Daar kom je niet ongezien langs.'' Een andere bewoner denkt dat het wel kan. ,,Kijk maar naar die inklimmers.''

Maar in Hoek van Holland is hij zeker niet meer. ,,Daar is de sociale controle te groot voor.'' Opvallend genoeg weet dan weer niemand zeker op welk adres in de buurt van de auto de politie een inval deed, bij een kennis van Vuong, zo werd gezegd.

30.000 euro beloning voor de gouden tip is kennelijk niet aantrekkelijk genoeg voor zijn netwerk?

Schaepman: ,,Als er een indicatie is dat Vuong echt in het zware criminele milieu zit, dan is het wel aan te bevelen om die beloning drastisch te verhogen. Dan moet je denken aan een veelvoud van die 30.000 euro, ja. Want ook in die wereld is het gewoon een 'markt'. Het is geen wereld met loyaliteit, trouw en beschaving."

De familie van de slachtoffers is angstig en voelt zich onveilig, zolang Vuong nog vrij rondloopt. Hoe gevaarlijk is deze man?

Volgens de politie is Vuong vuurwapengevaarlijk en onvoorspelbaar. Dus wie hem ziet moet hem vooral niet zelf benaderen. Schaepman: ,,Wij kunnen natuurlijk niet in de geest van iemand kijken, niet zien wat Vuong beweegt. Er is altijd een risico dat mensen die voortvluchtig zijn uiteindelijk zo desperaat worden dat ze rare dingen gaan doen."

,,Overigens zie je dat meestal niet meer na zo'n lange tijd. Vaak gebeurt dat dan kort na de eerste daad, als diegene nog 'vol in zijn adrenaline zit'. Maar als je al weken je best doet om uit handen van de politie te blijven, heb je kennelijk een overlevingsdrang en wil je in ieder geval van de betrekkelijke vrijheid die je nog rest genieten."

Dat neemt niet weg dat er altijd een risico bestaat, meent Schaepman. ,,Als je twee vrouwen in koelen bloede neerschiet, ben je geestelijk ver weg. Maar uit de rest van zijn gedrag lijkt het alsof hij zich niet laat leiden door zijn emotie nu. Het zou wél kunnen dat wanneer er een klopjacht op hem gaat plaatsvinden, of op het moment dat hij ergens gezien wordt, hij dán nog gekke dingen gaat doen. Dan heb je kans dat hij niet alleen geweld tegen zichzelf gebruikt, maar ook tegen de mensen om zich heen."

Wat zijn de opties nu voor Vuong?

,,Het is een situatie die alle kanten op kan gaan", zegt Schaepman. ,,Het is ontegenzeggelijk zo dat Vuong hulp krijgt. Als die hulp opdroogt of mensen stoppen ermee, dan wordt zijn perspectief ook steeds slechter. En uiteindelijk leidt het een keer tot zijn aanhouding."

Timmer zegt dat ook: ,,De ervaring leert: dit kun je weken, maanden, sommigen zelfs járen volhouden, maar je komt een keer aan de beurt. Vroeg of laat verraadt-ie zich of verraadt iemand anders hem bewust of onbewust. Zoals de Britten zeggen: You can run, but you cannot hide. Er is de politie heel veel aan gelegen dat ze hem én kunnen aanhouden, maar ook kunnen voorkomen dat-ie nog meer slachtoffers maakt."

Period23 Feb 2023

Media coverage

2

Media coverage