Vrouwencriminaliteit en de genderparadox

Press/Media: Other

Description

Als we denken aan een gevaarlijke crimineel komt niet het beeld van een vrouwelijke crimineel bij ons naar boven. Google maar eens “vrouw met pistool” en “man met pistool”. De vrouw wordt afgebeeld in een sexy context, terwijl de man er angstaanjagend en gevaarlijk uitziet. Hoe seksistisch dit ook overkomt, zijn er veel criminologische theorieën die dit verschil kunnen verklaren. Daarnaast zijn vrouwen ook binnen het strafrechtsysteem in de minderheid, zo is maar 6% van de gevangenenpopulatie een vrouw.  In deze aflevering gaan we in op het fenomeen vrouwencriminaliteit: waarom is de rol van vrouwen zo klein in de criminaliteit, worden vrouwen anders gestraft dan mannen en is het moeilijker voor een vrouw om crimineel te worden?

Period21 Jan 2022

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleVrouwencriminaliteit en de genderparadox
  Country/TerritoryNetherlands
  Date21/01/22
  DescriptionAls we denken aan een gevaarlijke crimineel komt niet het beeld van een vrouwelijke crimineel bij ons naar boven. Google maar eens “vrouw met pistool” en “man met pistool”. De vrouw wordt afgebeeld in een sexy context, terwijl de man er angstaanjagend en gevaarlijk uitziet. Hoe seksistisch dit ook overkomt, zijn er veel criminologische theorieën die dit verschil kunnen verklaren. Daarnaast zijn vrouwen ook binnen het strafrechtsysteem in de minderheid, zo is maar 6% van de gevangenenpopulatie een vrouw. In deze aflevering gaan we in op het fenomeen vrouwencriminaliteit: waarom is de rol van vrouwen zo klein in de criminaliteit, worden vrouwen anders gestraft dan mannen en is het moeilijker voor een vrouw om crimineel te worden?
  URLhttps://www.podcastdecriminoloog.nl/afleveringen/seizoen-3/aflevering-3-anne-marie-slotboom-over-vrouwencriminaliteit-en-de-genderparadox/
  PersonsAnne-Marie Slotboom