Waarom leraren wéér staken: 'Werkdruk maakt iedereen gek'

Press/Media: Public Engagement Activities

Description

Alle onderwijssectoren doen vrijdag mee aan de landelijke onderwijsstaking: van basisschool tot universiteit. Waarom wordt er weer gestaakt? 'Iedereen wordt gek van de werkdruk.'

Subject

Carlo Ierna (39) geeft les in de ­geschiedenis van moderne filoso­fie op meerder universiteiten, onder meer de VU in ­Amsterdam.
"Met drie kinderen en een hypotheek is een opeenvolging van tijdelijke contracten ontzettend stressvol. Soms weet ik voor de zomer niet of ik na de zomer nog werk heb. En ik krijg contracten voor alleen onderwijs, het onderzoek doe ik er gratis bij.

Studenten worden uiteindelijk de dupe van mijn tijdelijke contracten: na afloop van een vak is mijn mailadres vaak plots weg en kunnen studenten geen vragen meer stellen. Ik kan een tentamen niet nabespreken, geen hertentamens rege­len en soms kan ik het gebouw niet eens meer in, omdat mijn toegangs­pasjes het niet doen. Die ­tijdelijke contracten bemoeilijken het contact tussen mij en mijn studenten.

Ik zou graag willen dat de minister goed luistert naar de stakers en kijkt of instellingen hun kerntaken nog wel kunnen uitvoeren. Ik ga donderdag, de dag voor de staking, ook nog in debat met de minister. 

De vraag is of de financiering nog wel toereikend is: niet per se om hoge salarissen te verstrekken, maar om vaste contracten te kunnen aanbieden. Tien tijdelijke contracten in tweeënhalf jaar is onhoud­baar."

Period13 Mar 2019

Media contributions

1

Media contributions