ZIEKENHUIZEN VERTRAGEN INHAALZORG, PATIËNTEN ONNODIG LANG OP WACHTLIJST

Press/Media: Expert Comment

Description

atiënten moeten in een ziekenhuis tot vier keer langer wachten op uitgestelde zorg dan in zelfstandig klinieken. De klinieken zeggen bovendien ruimte over te hebben om meer patiënten te behandelen. Dat geldt met name voor de behandelingen die vanwege corona het vaakst zijn uitgesteld, zoals staaroperaties, knie- en heupvervangingen en het verwijderen van spataderen. En voor een simpele MRI-scan wachten patiënten in een kliniek gemiddeld zes dagen en in een ziekenhuis ruim drie weken: bijna vier keer zo lang. Dit blijkt uit een analyse van de wachttijden die de Nederlandse Zorgautoriteit publiceert door Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Period21 Feb 2022

Media contributions

3

Media contributions

 • TitleZIEKENHUIZEN VERTRAGEN INHAALZORG, PATIËNTEN ONNODIG LANG OP WACHTLIJST
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletInvestico
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date21/02/22
  DescriptionPatiënten moeten in een ziekenhuis tot vier keer langer wachten op uitgestelde zorg dan in zelfstandig klinieken. De klinieken zeggen bovendien ruimte over te hebben om meer patiënten te behandelen. Dat geldt met name voor de behandelingen die vanwege corona het vaakst zijn uitgesteld, zoals staaroperaties, knie- en heupvervangingen en het verwijderen van spataderen. En voor een simpele MRI-scan wachten patiënten in een kliniek gemiddeld zes dagen en in een ziekenhuis ruim drie weken: bijna vier keer zo lang. Dit blijkt uit een analyse van de wachttijden die de Nederlandse Zorgautoriteit publiceert door Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, voor Trouw en De Groene Amsterdammer.
  Producer/AuthorMICHELLE SALOMONS EN EMIEL WOUTERSEN
  URLhttps://www.platform-investico.nl/artikel/ziekenhuizen-vertragen-inhaalzorg-patienten-onnodig-lang-op-wachtlijst/
  PersonsMarcel Canoy
 • TitleInhaalzorg kan sneller: het ziekenhuis is vol, maar in de kliniek is ruimte zat
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletTrouw
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date21/02/22
  DescriptionZiekenhuizen hebben het druk met covidpatiënten en inhaalzorg. Een deel van die zorg kan sneller. Particuliere klinieken hebben namelijk wel ruimte voor veelvoorkomende operaties en andere behandelingen.
  Producer/AuthorMichelle Salomons en Emiel Woutersen
  URLhttps://www.trouw.nl/binnenland/inhaalzorg-kan-sneller-het-ziekenhuis-is-vol-maar-in-de-kliniek-is-ruimte-zat~bfec4bb1/
  PersonsMarcel Canoy
 • TitlePatiënten wachten onnodig lang op inhaalzorg
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletTrouw
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date21/02/22
  DescriptionPatiënten moeten in een ziekenhuis tot vier keer langer wachten op uitgestelde zorg dan in zelfstandig klinieken.
  Producer/AuthorEmiel Woutersen en Michelle Salomons en Marco Visser
  URLhttps://www.trouw.nl/binnenland/patienten-wachten-onnodig-lang-op-inhaalzorg~b998a35c/
  PersonsXander Koolman