URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/AB_1182

Course Objective

1. De student kan de bouw, ontwikkeling en topografie van het abdomen beschrijven en de daarin gelegen compartimenten en structuren herkennen en benoemen. 2. De student kan de bouw en fysiologische aspecten van de tractus digestivus beschrijven en uitleggen en de topografie van de bij de spijsvertering betrokken buikorganen herkennen en benoemen. 3. De student kan de bouw, ligging en (hoofd)functies van nieren en urinewegen beschrijven en uitleggen. 4. De student kan de pathofysiologie van enkele aandoeningen van het abdomen beschrijven en uitleggen. 5. De student kan enkele aspecten van het geneeskundig proces beschrijven en uitleggen en kan reflecteren op het begrip ziekte. Tijdens het vak komen de volgende Academische Vaardigheden aan de orde: presenteren, Engels lesmateriaal, onderzoeksvaardigheden en klinisch redeneren.

Course Content

In deze cursus zullen de anatomie, fysiologie en enkele pathofysiologische aspecten van de buikorganen worden behandeld. Kennis en inzicht in de topografie van de buikorganen, peritoneale verhoudingen en de vascularisatie, innervatie en lymfedrainage van deze structuren zal worden behandeld tegen de achtergrond van enkele klinische problemen waarvan de pathofysiologie wordt behandeld. Op basis van enkele klachten die met de buikorganen te maken hebben, wordt tevens aandacht besteed aan het begrip ziekte en het geneeskundig proces.

Teaching Methods

Hoorcolleges (26 uur) Werkgroepen (8 uur) Practica (8 uur) Zelfstudie (126 uur) Aanwezigheidsplicht conform OER: werkgroepen en practica zijn verplicht.

Method of Assessment


• Tentamen:  Vragen: gesloten  Afname: schriftelijk (digitaal)
• Weging toetsonderdelen:  Tentamen: 100%
• Leerlijn Academische Vaardigheden (ACVA):  Academische houding (kritisch denken, oordeelsvorming en reflectie op handelen): tijdens college, practicum en werkgroepen (formatief)  Informatievaardigheden: verzamelde gegevens in practica en werkgroepen op waarde schatten en interpreteren (formatief)  Presentatievaardigheden: presentatie in werkgroepen (formatief)  Samenwerken: tijdens werkgroepen en practica (formatief)  Klinisch redeneren in klinische colleges, studieopdrachten en practicum medische consultvoering (summatief op tentamen)
• Leerlijn Onderzoeksmethoden en Statistiek:  Onderzoeksmethoden praktijk: data verzamelen tijdens practica fysiologie (formatief)
• Leerlijn International Communication in Science:  Engels lezen: in lesmateriaal (formatief)

Literature


- Martini et al. Fundamentals of Anatomy & Physiology
- Syllabus op Canvas
- Engels/Nederlands

Target Audience

BSc Gezondheid en Leven jaar 2 Major Klinische Wetenschappen (KW) Verplichte cursus

Additional Information

Maximum van 60 studenten

Recommended background knowledge

Vorm en functie
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor