Academische vaardigheden voor historici

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/L_AABAGESACV

Course Objective

In deze cursus verwerf je de studie
- en leervaardigheden die nodig zijn voor het doen van historisch literatuuronderzoek en het schrijven van een academisch paper. Vaardigheden
• Zoeken, selecteren en beoordelen van wetenschappelijke literatuur
• Het kritisch beoordelen van webpagina’s
• Kritisch en doordacht gebruik van een aantal belangrijke naslagwerken en internetbronnen
• Het begrijpen en samenvatten van wetenschappelijke literatuur
• Het herkennen van verschillende benaderingen en standpunten in een wetenschappelijk debat
• Het lezen en beoordelen van een historische bron
• Het formuleren van een probleemstelling en het uitwerken daarvan in deelvragen
• Verslaglegging van literatuuronderzoek in de vorm van een goed gestructureerd werkstuk in correct Nederlands
• Annotatie en bibliografie
• Verwerken van feedback van de docent, peer review en zelf-evaluatie Kennis
• Je verdiept je in een door de docent aangereikt historiografisch thema en schrijft daarover een werkstuk. De nadruk ligt op het schrijven van een status quaestionis rond dit thema: wat is er al over geschreven, en welke vragen vallen er nog te beantwoorden?

Course Content

Als student Geschiedenis leer je tijdens je studie zelfstandig onderzoek doen op basis van wetenschappelijke literatuur en de bronnen die uit het verleden zijn overgeleverd. Bovendien leer je de uitkomsten van je eigen onderzoek op een voor anderen begrijpelijke en toegankelijke manier te presenteren: in de vorm van een werkstuk of scriptie. Tijdens de cursus Academische Vaardigheden (AcVa) leer je de vaardigheden aan die daarvoor nodig zijn. Om te beginnen is dat het zoeken en beoordelen van wetenschappelijke informatie. Je wordt vertrouwd gemaakt met de inrichting en organisatie van de bibliotheek van de VU (UBVU), en met de conventies rond het beschrijven en opslaan van bibliografische gegevens in voetnoten en literatuurlijsten. Vervolgens komen allerlei elektronische vormen van informatievergaring aan de orde: het gebruik van online catalogi, zoekmachines en bibliografische naslagwerken. Het kritisch beoordelen van informatie is een belangrijke vaardigheid van de historicus. Wie in het kader van een werkstuk, collegeopdracht of scriptie onderzoek doet, wordt voortdurend geconfronteerd met allerlei soorten feiten, kennis en interpretaties waarvan de waarde niet op voorhand vaststaat. In de cursus AcVa leer je de betrouwbaarheid en partijdigheid van informatie beoordelen. Een tweede belangrijke academische vaardigheid is het verwerken en interpreteren van informatie: hoe vat je een wetenschappelijk artikel en een wetenschappelijk debat goed samen? Hoe maak je een onderscheid tussen gefundeerde argumenten en goedkope meningen? Wat is de probleemstelling van een artikel en wordt die afdoende beantwoord? Welke benadering is daarvoor gekozen en welke bronnen heeft de auteur gebruikt? Hoe is die keuze verantwoord? Vervolgens schrijf je stap voor stap een status quaestionis, een samenvatting van de bestaande kennis over een thema, die uitmondt in een eigen onderzoeksvraag. Aan de hand van praktische oefeningen komen alle aspecten van het schrijfproces aan de orde, vanaf het eerste idee tot de laatste tekstrevisie. Daarbij leer je over een goede probleemstelling, aanpak, structuur en stijl. Daarnaast bespreken we ook praktische zaken zoals hoe het werk kan worden georganiseerd, schrijfstrategieën, planning en timemanagement. Het verwerken van feedback en het beoordelen van je eigen vorderingen en die van je medestudenten is een belangrijk onderdeel van het leerproces.

Teaching Methods

Per week 2 uur werkcollege en 2 uur practicum. Wie een college niet kan bijwonen, moet dat van tevoren aan de coördinator laten weten. Indien meer dan twee bijeenkomsten/opdrachten zonder geldige reden gemist zijn, volgt uitsluiting van het college.

Method of Assessment

Er is een reeks verplichte opdrachten waar je feedback op krijgt van de docent en je medestudenten (formatief), en een eindopdracht (de status quaestionis), die beoordeeld wordt met een voldoende of onvoldoende (summatief). De deelopdrachten moeten zijn ingeleverd en de eindopdracht moet met een voldoende worden afgerond om het vak te halen.

Literature

Jeannette Kamp, Susan Legêne, Matthias van Rossum, Sebas Rümke,Geschiedenis schrijven! Wegwijzer voor historici (Amsterdam UniversityPress, 2016)

Target Audience

Studenten BA1 Geschiedenis.

Custom Course Registration

Voor deze module geldt een uitzondering op de standaard intekenprocedurevoor modules van de Faculteit der Geesteswetenschappen (standaard:studenten tekenen zelf in op module, leermethode en tentamen). Voor dezemodule wordt de werkgroepindeling gemaakt door de docent/vakcoördinator,waarna de intekening op werkgroepen door het onderwijsbureau wordtgedaan; studenten kunnen dus wel zelf op de module en het hoorcollegeintekenen maar niet op het werkcollege/werkgroep.

Additional Information

Deze module is een verplicht vak in het eerste jaar van de opleiding Geschiedenis en maakt een verplicht onderdeel uit van het BSA. Voor deze module is het met succes afronden van de taaltoets (L_TAALTOETS) een voorwaarde voor het toekennen van de behaalde studiepunten.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor