URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/EPG_A_AE6

Course Objective

Dit vak biedt een inleiding tot het analytische gereedschap van algemeen economen voor zover het relevant is voor Accountants. De kern is het begrijpen van mechanismen voor de allocatie van schaarse goederen. In markteconomieën kunnen consumenten en bedrijven aan de hand van prijssignalen decentraal beslissingen nemen die maatschappelijk wenselijke uitkomsten bieden. Echter, informatiescheefheid en externe effecten kunnen de tucht van de markt verminderen en leiden tot inefficiënte uitkomsten. Voorts zal er in dit vak aandacht besteed worden aan internationale macro-economische interacties en de oorzaken en gevolgen van overheidsingrijpen (monetair en fiscaal) en van regulering en toezichtsregimes. Tot slot zal ingegaan worden op de (algemeen) economische actualiteit aan de hand van recente publicaties van het Centraal Planbureau en het IMF. Dit analytische gereedschap zul je vervolgens toepassen in een vervolgmodule. In deze module voer je een eigen onderzoeksproject uit. Voor het onderzoek kies je een eigen onderwerp en formuleert een passende onderzoeksvraag, je verzamelt relevante literatuur en empirisch relevante data met behulp van bestaande publiek beschikbare databases, analyseert deze, en je rapporteert over je bevindingen in een paper. Het paper moet voldoen aan academische eisen zoals transparantie, reproduceerbaarheid en correct gebruik van en verwijzing naar bronnen.

Course Content

Het vak is opgebouwd uit twee modules. In de eerste module zal aandacht besteed worden aan mechanismen om de gevolgen van marktfalen, binnen bedrijven, in individuele markten, en voor de gehele economie tegen te gaan. Voorts zal er in dit vak aandacht besteed worden aan internationale macro-economische interacties en de oorzaken en gevolgen van overheidsingrijpen (monetair en fiscaal) en van regulering en toezichtsregimes. Tot slot zal ingegaan worden op de (algemeen) economische actualiteit aan de hand van recente publicaties van het Centraal Planbureau en het IMF. In deze module zullen drie hoofdonderwerpen behandeld worden:Gedrag, keuzes, schaarste en marktwerking.Falende markten en falende overheden.De Nederlandse economie in haar internationale context.In de tweede module schrijf je een paper over een in overleg te bepalen algemeen-economisch onderwerp naar keuze. Je bent vrij in de keuze van het onderwerp, maar het ligt voor de hand om je te laten inspireren door de actualiteit of een ervaring uit je eigen beroepspraktijk. Het paper dient te zijn gebaseerd op relevante literatuur en dient een lengte van ongeveer 3.500-4.000 woorden te hebben. Elk paper dient te beginnen met een heldere vraag, een analysedeel op basis van de bestudeerde (algemeen-economische) literatuur en data en een heldere conclusie. De opdracht voor het paper laat dus bewust redelijk wat vrijheid. Om wat voorbeelden te geven van onderwerpen waar je aan kunt denken wat zijn de gevolgen van de stikstofcrisis of klimaatverandering (in relatie tot MVO en rapportages in de jaarverslaglegging), hoe stabiel is de eurozone, wat zijn de gevolgen van het pensioenakkoord, etc.

Teaching Methods

Het vak start met het maken van een je planning, een korte schets van je achtergrond, en een eerste idee over de onderwerpen voor je paper en presentatie. In een gesprek wordt dit verder aangescherpt zodat je daarna aan de slag kunt. De eerste module bestaat uit drie hoofdonderwerpen. De eerste twee kun je met behulp van zelfstudie aan de hand van kennisclips volgen. Voor het derde onderwerp zal een live online college worden ingepland dat ook zal worden opgenomen en na afloop beschikbaar zal worden gesteld. De module wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen met open vragen. Voor je paper kun je een eerste versie inleveren voor commentaar op basis waarvan je het paper kunt afronden.

Method of Assessment

Het vak wordt afgerond door een tentamen en het schrijven van een paper gebaseerd op relevante literatuur. Om het vak succesvol af te ronden is een minimale eindscore van 5,5 vereist. Voor elk van de twee afzonderlijke modules is een minimale score van 5,0 vereist.

Literature

CollegeslidesAcemoglu, Laibson & List (2015). Economics. Global Edition. Pearson Higher Education.Paul de Grauwe (2014): De limieten van de markt, de slinger tussen overheid en kapitalisme, Lannoo, Tielt.Centraal Planbureau (2023 / 2024): Centraal Economisch Plan en Macro-economische Verkenning, Den Haag.Gemeente Amsterdam (2024): Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam.

Explanation Canvas

Alle communicatie voor het vak zal verlopen via Canvas. Houd Canvas dus gedurende de gehele periode goed in de gaten. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van een Canvas pagina waarin drie verschillende modules zijn opgenomen. De voor dit vak relevante modules zijn module 1 en 3.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Postgraduate