Belastingrecht 1

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/EPG_A_BR1

Course Objective

Voor accountants en controllers is kennis van het belastingrecht een absolute must. Zij moeten namelijk de fiscale gevolgen van juridische handelingen begrijpen en kunnen duiden. Dit klemt te meer nu het bedrijfsleven steeds vaker in complexe juridische (concern)structuren is georganiseerd, met alle fiscale gevolgen van dien. Accountants dienen primair de fiscale positie van een onderneming zoals die zich vertaalt in balansposten te kunnen beoordelen. Daarnaast dienen zij als intermediair te kunnen fungeren tussen opdrachtgevers (ondernemingen en/of particulieren) en fiscale specialisten. Zij dienen met andere woorden de fiscale problematiek te onderkennen. Dit wordt van steeds meer belang nu het belastingrecht jaarlijks gecompliceerder wordt en de fiscale gevolgen van allerlei beslissingen materieel een voortdurend grotere rol spelen. Het internationaal en Europees belastingrecht wint daarbij sterk aan betekenis. Waar nodig zal hieraan dus ook aandacht worden besteed. In dit vak ligt de nadruk op het verwerven van kennis en inzicht met betrekking tot het formele belastingrecht zoals dat is verwoord in de AWB en de AWR, de invorderingswet, de loonbelasting, de omzetbelasting en de overdrachtsbelasting. Daarnaast moet de student zich de hoofdzaken van het positieve belastingrecht met betrekking tot de fiscale winstbepaling eigen maken, zoals dat is vastgelegd in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Tevens dient men inzicht te verwerven in de onderlinge samenhang van de verschillende belastingen.

Course Content

In de colleges wordt de stof uit het voorgeschreven studieboek verduidelijkt. Voorts dient men de basiskennis te verdiepen door deze toe te passen op aan de praktijk ontleende cases, zodat men later in de praktijk fiscale aspecten kan onderkennen. Aan het begin van de cursus wordt een gespecificeerd studieprogramma beschikbaar gesteld.

Teaching Methods

In het eerste semester wordt een volledige collegecyclus gegeven van 6 hoorcolleges. In het tweede semester is sprake van een zelfstudie module, met de mogelijkheid gedurende een tweetal responsiecolleges vragen over de stof te stellen. De hoorcolleges in het eerste semester worden gedurende zes weken gegeven op de vrijdagmiddag. Ieder college bestaat uit een theoretisch gedeelte (hoorcollege) en een praktisch gedeelte (toepassing in praktijkcases). De cursus is zo opgebouwd dat de moeilijkheidsgraad toeneemt, onder andere door een toenemende complexiteit in de cases. Voorbereiding van de colleges en de cases door studenten is cruciaal. Actieve participatie is hierdoor pas echt mogelijk, waarmee de slagingskans voor het tentamen wordt vergroot. Belastingrecht wijzigt sneller dan menig ander rechtsgebied. Het is dan ook aan te raden de colleges te volgen, ook indien in een voorgaand collegejaar reeds een keer de collegecyclus is gevolgd.

Method of Assessment

Er wordt een schriftelijk tentamen afgenomen met open vragen over de theorie en over toepassing van die theorie aan de hand van gestructureerde cases. Tentamens worden te allen tijde afgenomen op basis van actuele stand van de wetgeving.

Literature

Stevens L.G.M. en De Smit, R.C. Elementair belastingrecht voor economen en bedrijfsjuristen editie 2024/2025, Kluwer, Deventer, (beoogde verschijningsdatum augustus 2024)Kopie sheets en casuïstiek (Canvas)Wetboek (pocket belastingwetten 2024 (periode 1) danwel 2025 (periode 4) van Kluwer (voorkeur), Vermande of SDU)Disclaimer Privacy Copyright © 2024
- Vrije Universiteit Amsterdam
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Postgraduate
  • Bachelor