Cellen en weefsels

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/T_CELWEEF

Course Objective

De student …begrijpt hoe de opbouw van weefsels op microscopisch niveau, specifiek de cellulaire en weefselstructuren van het parodontium, samenhangt met bepaalde klinische handelingen.begrijpt hoe cellen verschillende types weefsels (mesenchymaal en epitheliaal) vormen, en waarom specifieke cellulaire en moleculair / biochemische eigenschappen van de weefsels belangrijk zijn voor het functioneren van weefsels in het kauwstelsel.begrijpt hoe fysiologische processen, zoals bijvoorbeeld zenuwgeleiding en bloedstolling, samenhangen met eigenschappen van cellen, en hoe deze processen een rol spelen in de tandheelkundige praktijk. schrijft een goede inleiding van een wetenschappelijke publicatie. Deze leerdoelen horen bij de volgende competenties in het Raamplan Mondzorg 2020: 1.14 (1), 1.15 (1) 4.1 (1), 4.4 (1), 4.7 (1), 4.8 (1) 7.15 (1) Voor een verklaring van de competenties zie de OER.

Course Content

Levende cellen vormen alle weefsels in ons lichaam. Is er iets mis met de weefsels? Dan komt dit bijna altijd door de cellen. Daarbij zijn de eigenschappen van de cellen afgestemd op hun specifieke functie. Zo zitten bijvoorbeeld de cellen in het tandvlees, de gingiva, met speciale moleculaire structuren stevig aan elkaar verankerd en vormen zo een goede barrière tegen micro-organismen. Ons kauwstelsel functioneert omdat tanden bestaan uit een combinatie van keihard glazuur op een basis van iets flexibeler dentine. Deze combinatie is omgeven door de gingiva, en zit via een ligament stevig verankerd in bot. Daarnaast zijn voor het functioneren van het kauwstelsel ook spieren, klieren, kraakbeen, bloedvaten en zenuwen onmisbaar. Je krijgt als tandarts dus te maken met al deze weefsels. Daarom is het belangrijk dat je de bouw en functie van deze structuren goed leert begrijpen en respecteren. In dit blok leer je hoe specifieke cellen en weefsels het kauwstelsel laten functioneren, en de eigenschappen, begrippen en termen die daarbij horen. Je leert over de moleculen waarmee cellen en weefsels zijn opgebouwd, namelijk over koolhydraten, eiwitten en lipiden. De chemische eigenschappen van koolhydraten, eiwitten en lipiden worden gekoppeld aan de functies die zij vervullen. Ook leer je de fysiologie van onder andere bloedstolling en zenuwgeleiding. We koppelen de opbouw van de weefsels waar mogelijk aan hun functie in het kauwstelsel, en aan de implicaties voor de activiteiten van een tandarts. Zo bespreken we in het blok bijvoorbeeld de vraag waarom een tandarts sondeert bij een vermoeden van parodontitis. Daarnaast leer je in dit blok enkele onderzoekstechnieken in de celbiologie. Ook leer je om een inleiding van een wetenschappelijke publicatie te (lezen en) schrijven in het kader van je academische vorming. Let op! Voor dit blok is het heel belangrijk dat je je celbiologische kennis uit het VWO-vak biologie goed op orde hebt. Tijdens dit blok bouwen we voort op je basiskennis over onder andere celmembranen, celorganellen, en celdeling. We gaan er vanuit dat je deze kennis paraat hebt, en we verwijzen naar deze kennis, ook tijdens de toets. Wil je je celbiologische basiskennis bijspijkeren? Lees dan het boek “Essential Cell Biology”. Dit is een erg nuttig en leerzaam boek over dit onderwerp.

Teaching Methods

Colleges, werkcolleges, (on-line) werkgroepen Aan Ba1-studenten bieden we een Team-Based-Learning sessie aan in het blok. Deze TBL-sessie bestaat uit een individuele toets (iRAT), de teamtoets (tRAT), een mini-college en een applicatiesessie. Je resultaat op de individuele toets (iRAT) bepaalt 70% en het resultaat op de teamtoets (tRAT) bepaalt 30% van je TBL-score. Je krijgt een TBL-score als je ook aan de TBL-toepassingssessie hebt deelgenomen.

Method of Assessment

De volgende onderdelen bepalen je eindcijfer voor het blok Cellen en weefsels:Je resultaat voor het tentamen met open en/of meerkeuze vragen.Je score voor Team-Based Learning (TBL).Je hebt de schrijfopdracht voor Academische vorming uitgevoerd.Het eindcijfer bij de eerste gelegenheid is als volgt:Voor Ba1-studenten: 90% digitaal tentamen + 10% TBL.Voor recidivisten: 100% digitaal tentamen.Voor alle studenten bestaat het eindcijfer voor de tweede gelegenheid voor 100% uit het digitaal tentamen.

Literature

Verplicht:Marieb & Hoehn “Human Anatomy and Physiology”, 8th edition, (of hoger) 2012. ISBN: 978-0321802187: Pearson/Benjamin Cummings Science Publishing.Syllabus Biochemie, en Syllabus doelstellingen en eindtermen Fysiologie.Sterk aanbevolen:Bruce Alberts & Dennis Bray “Essential Cell Biology” 5th edition (of hoger), 2018. ISBN 9780393680393: WW Norton & CoKuchel & Ralston “Schaum's Easy Outline of Biochemistry” ISBN: 978-0071779685: McGraw-Hill Education
- Europe
Academic year1/09/2431/08/25
Course level4.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor