URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/R_CybRCH

Course Objective

Na afloop van dit vak: 1. kun je uitleggen wat cybercrime is en wat de belangrijkste uitdagingen van cybercrime zijn voor de wetgeving en in de (opsporings)praktijk; 2. kun je de drie belangrijkste soorten van cyberdelicten herkennen, onderscheiden en indelen in relevante categorieën; 3. weet je hoe de strafbaarheid van bepaalde cyberdelicten is geregeld in nationale, Europese en internationale wet
- en regelgeving en ook in toekomstige wetgeving; 4. kun je materiële bepalingen inzake cybercrime toepassen op een casus die een cybercriminele activiteit beschrijft; 5. heb je een globaal inzicht in digitale opsporingsmethoden en hoe deze zijn geregeld in nationale, Europese en internationale wet
- en regelgeving; 6. kun je beargumenteren wanneer en op welke wijze digitale opsporingsmethoden raken aan fundamentele rechten en beginselen als rechtszekerheid, eerlijk proces en privacy; 7. kun je procedurele bepalingen inzake cybercrime toepassen op een casus die een cyberonderzoek beschrijft; 8. kun je beargumenteren hoe specifieke soorten cybercrime kunnen worden bestreden, inclusief een kritische beoordeling van de rol van het recht daarbij.

Course Content

Criminaliteit beperkt zich al lang niet meer tot het handelen in drugs of het overvallen van een bank. Een belangrijk deel van de criminele activiteiten speelt zich tegenwoordig af op het internet. En ook de opsporing van criminaliteit is grotendeels verplaatst van de fysieke naar de digitale wereld. Dit vak biedt daarom een overzicht van het cybercrime-recht. De nadruk ligt op het Nederlandse straf(proces)recht, maar ook het Europese en internationale recht komen aan bod. Het eerste deel richt zich op concepten, methoden en prevalentie van cybercrime. Het tweede en belangrijkste deel van het vak gaat in op het materiële en formele cybercrime-recht. Bij materiële strafrechtelijke kwesties gaat het enerzijds om delicten die ook buiten het internet om al strafbaar waren. Denk bijvoorbeeld aan kinderlokken (online grooming), oplichting (op Marktplaats) en belediging of bedreiging (via Twitter of Facebook). Maar er zijn dankzij het internet ook nieuwe delicten ontstaan zoals hacken, het gijzelen van bestanden van computergebruikers door het gebruik van ransomware, Ddos-aanvallen en online seksueel misbruik van kinderen. Even belangrijk zijn de verschillende digitale opsporingsbevoegdheden die de politie gebruikt om zowel traditionele misdrijven als nieuwe cyberdelicten op te sporen. De belangrijkste bevoegdheden waarover de politie beschikt zijn het doorzoeken van computers en netwerken, vorderen van gegevens, smartphone onderzoeken, aftappen en zelfs hacken. Deze bevoegdheden zijn zeer ingrijpend en kunnen een bedreiging vormen voor de fundamentele rechten en vrijheden, met name het recht op een eerlijk proces en het recht op privacy.

Teaching Methods

In dit vak worden in totaal zeven (7) hoorcolleges en drie (3) werkgroepen aangeboden. Aanwezigheid bij de werkgroepen is verplicht.

Method of Assessment

Twee tussentijdse opdrachten (samen 25% van het eindcijfer). Eindtoets in de vorm van een schriftelijk tentamen (75% van het eindcijfer). De tussentijdse opdrachten worden ter voorbereiding en dus voorafgaand aan de werkgroepen in klein groepsverband gemaakt en tijdig via Canvas ingeleverd. Elke opdracht telt voor 12,5% van het eindcijfer mee.

Literature

B.J. Koops en J.J. Oerlemans (2019). Strafrecht en ICT (3de editie). Sdu: Den Haag. ISBN-13: 9789012403153 J.J. Oerlemans en M. Galič (2022). 'Cybercrime investigations', in Essentials in cybercrime: a criminological overview for education and practice, W. van der Wagen, J.J. Oerlemans en M. Weulen Kranenbarg (red.), Eleven: Den Haag. ISBN-13:‎ 9789462362475 Overige verplichte en aanbevolen literatuur wordt via Canvas bekend gemaakt.

Target Audience

Het vak is bedoeld voor masterstudenten Rechtsgeleerdheid, met name voor de studenten van de afstudeerrichtingen "Strafrecht" en "Internet, Intellectuele Eigendom en ICT", maar het is evengoed toegankelijk voor de studenten van andere afstudeerrichtingen.

Entry Requirements

Basiskennis van straf
- en strafprocesrecht.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Master