URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/AB_470194

Course Objective

Doel van het blok is de studenten kennis en inzicht in de Celbiologie en Genetica bij te brengen, waarbij met name aandacht wordt besteed aan ontregeling van de moleculaire mechanismen die basis kunnen vormen voor het ontstaan van (overerfbare) ziekten.

Course Content

De cursus kent twee onderdelen: Cellen (celbiologie) en Genen (genetika) en beide onderdelen worden gegeven in twee fases. In de eerste fase worden de basisbegrippen van de Celbiologie en de Genetika behandeld. Voor het deel Cellen: de chemie van de cel, de bouwstenen van de cel en de functie van membranen; Voor het deel Genen: de structuur en replicatie van DNA en de regulatie van gen expressie . Deze eerste fase bestaat uit hoorcolleges, een werkcollege en een computerpraktikum. In de tweede fase komen enkele specifieke onderwerpen aan de orde met aandacht voor de samenhang tussen de celbiologische en genetische componenten van deze onderwerpen. De onderwerpen zijn energie-gebruik en stofwisseling, mutatie en kanker en signaal transductie in gezonde en kanker cellen. Hierbij is er aandacht voor ziekten die ontstaan wanneer de behandelde moleculaire processen niet normaal functioneren. Tenslotte is er een apart college over pathologie waarin de gevolgen van verstoorde processen in het lichaam voor cellen wordt behandeld. Verstoorde cellulaire processen en de reactie daarop leiden tot waarneembare ziekteverschijnselen (pathologie) en eventueel celdood (necrose en apoptose). De tweede fase van de cursus bevat naast hoorcolleges, drie werkcolleges.

Teaching Methods

Hoorcolleges: ong. 36 uur, werkcolleges (verplicht): ong. 16 uur, computerpractica: 2 uur (verplicht) Online thuistoetsen (verplicht): ong. 24 uur

Method of Assessment

Per onderdeel (Genen en Cellen) twee schriftelijke deeltentamens metmeerkeuze vragen in het Engels. De eerste betreft het basis deel van decursus enwordt afgenomen in de derde week van de cursus. De tweede betreft het vervolg van de cursus en wordt afgenomen in de laatste week van de cursus. Daarnaast per college een digitale toets die online staat. Het eindcijfer is het gemiddelde van de twee deeltentamens (90%) en het resultaat van de online digitale toetsen (10%). Wel dient voor beide deeltentamens tentamens apart een cijfer 5,0 of hoger en voor de twee deeltentamens samen een cijfer 5,5 te zijn gehaald om voor de cursus te kunnen slagen.

Literature

Biology, 6th Edition, Brooker, McGrawHill, 2023 ISBN: 1264407203, inclusief toegang tot online cursusmateriaal (beschikbaar op de Connect-site van de uitgever). De toegang tot de online site van de uitgever is belangrijk. Zonder deze toegang kunnen de verplichte online toetsen niet gemaakt worden.

Target Audience

Verplicht voor eerstejaars BSc Gezondheidswetenschappen.

Custom Course Registration

Voor deze module dien je jezelf in te tekenen op de module, het hoorcollege, het tentamen en eventuele deeltentamens via VUnet. De faculteit tekent je daarna in voor de overige onderwijsvormen.

Additional Information

Toegang tot de online versie van het boek en het bijbehorendeboekmateriaal (Connect-site uitgever) is nodig om de cursus te kunnen doen. Er wordt voor studenten die geen Biologie en/of scheikunde hebben gehad tijdens hun vooropleiding een aantal bijscholings-bijeenkomsten georganiseerd om extra aandacht aan de stof te geven.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor