Gezondheid in grootstedelijke gebieden

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/AB_487021

Course Objective

Het doel van deze cursus is om inzicht te verkrijgen in de effecten van het leven in een stedelijke omgeving op de gezondheid. Het complexe mengsel van stressfactoren dat van invloed is op de gezondheid in grootstedelijke gebieden wordt op een interdisciplinaire manier behandeld. Hierbij wordt aandacht gegeven aan typische urbane stress factoren, gezondheidsproblemen en ziektelast van een stedelijke populatie, onderliggende toxicologische en fysiologische werkingsmechanismen, mogelijkheden van effectieve interventies en de organisatie van het gezondheidszorgsysteem in stedelijke gebieden. Leerdoelen: 1. Kennen van verschillende theoretische concepten en uitdagingen in het vakgebied van ‘urban health’ en deze kunnen toepassen bij de formulering van een relevante onderzoeksvraag. 2. Identificeren van factoren die van invloed zijn op een specifiek gezondheidsprobleem in stedelijke gebieden en deze relatie kunnen uitleggen aan de hand van zelfgekozen wetenschappelijke literatuur. 3. Kennen van bronnen en samenstelling van stedelijke luchtverontreiniging en de bijbehorende blootstellingsniveaus. 4. Kennen van het toxicologisch werkingsmechanisme en bijbehorende gezondheidsrisico’s van stedelijke luchtverontreiniging. 5. Begrijpen hoe met laboratorium-onderzoek de blootstelling aan stoffen kan worden gekarakteriseerd door gebruik te maken van chemische analyse, biomarkers en bioassays. 6. Het kunnen opstellen van een relevante onderzoeksvraag op basis van data verzameld tijdens het praktijkonderdeel van de cursus, het beantwoorden van de onderzoeksvraag en het presenteren van de bevindingen in een brede (inhoudelijke) context. 7. Op een kritisch-wetenschappelijke manier kunnen communiceren en samenwerken met collega-studenten en docenten in werkgroepen, practica en presentaties.

Course Content

De cursus bestaat uit twee delen: (A) een sociaal-wetenschappelijk deel, waarin vanuit het perspectief van de volksgezondheid het leven in een stedelijke omgeving wordt belicht en (B) een toxicologisch deel waarin de studenten leren over luchtvervuiling en deelnemen aan praktische experimenten. Aan het einde van de cursus worden beide delen aan elkaar gekoppeld. Deel A richt zich op verschillende factoren (fysieke en sociale omgevingsfactoren, gezondheidszorgsysteem) die een invloed kunnen hebben op de gezondheid van stedelingen en welke gezondheidsuitkomsten direct of indirect gerelateerd zijn aan het leven in een stad. Voorbeelden en case-studies uit Westerse en niet-Westerse landen worden gebruikt om specifieke gezondheidsproblemen te illustreren. Verder werken studenten in groepen aan een gezamenlijke schrijfopdracht over een zelfgekozen gezondheidsprobleem dat specifiek is voor het leven in een stedelijke omgeving. De studenten benoemen verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het gekozen gezondheidsprobleem. Vervolgens stellen ze een effectieve interventie voor die de gezondheid van de gekozen stedelijke doelgroep kan helpen verbeteren. Het toxicologische deel (B) richt zich op de blootstelling aan stedelijke stressfactoren en de mogelijke effecten daarvan op gezondheid. Speciale aandacht wordt hierbij gegeven aan stedelijke luchtverontreiniging (verkeersemissies, genotoxische stoffen en fijn stof). In ondersteunende practica bepalen de studenten hun persoonlijke externe blootstelling aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) door analyse van hun eigen huisstof en hun interne blootstelling door analyse van metabolieten in hun urine. Daarnaast meten ze cortisol niveaus in hun eigen speeksel. Het sociaal-wetenschappelijke en het toxicologische deel van de cursus worden geïntegreerd wanneer de studenten in een groepsopdracht hun mate van zelf-gerapporteerde gezondheid of stress, of de biomarker waarden bepaald tijdens de practica op een epidemiologische wijze analyseren in relatie tot hun blootstelling aan sociale en fysische stress factoren. Hiertoe vullen de studenten tijdens de start van de praktijkcursus een vragenlijst in over hun eigen leef
- en woonsituatie en hoe zij deze ervaren. Deze groepsopdracht komt neer op het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek waarvoor epidemiologische, methodologische en statistische kennis onontbeerlijk (Methodologie 1 en 2 c.q. Epidemiologie en Biostatistiek 1 en 2) is naast in de cursus geleerde inhoudelijke expertise.

Teaching Methods

Hoorcolleges (20 contacturen) Schrijfopdracht in werkgroepen (zelfwerkzaamheid en 2 contacturen) Praktijkcursus (20 contacturen) Zelfstudie (126 uur) Behalve de colleges zijn alle contacturen aanwezigheidsplichtig

Method of Assessment


• Tentamen:  Open vragen en multiple choice vragen  Afname: digitaal
• Weging toetsonderdelen:  Tentamen: 40%  Presentatie praktijkopdracht: 30% (groepscijfer)  Schrijfopdracht: 30% (groepscijfer)
• Compensatie:  Alle onderdelen moeten minimaal met een 5,5 zijn beoordeeld om voor deze cursus te slagen
• Herkansing opdrachten:  Bij hertentamen moment en in volgend academisch jaar
• Leerlijn Academische Vaardigheden (ACVA):  Academische houding (kritisch denken, oordeelsvorming en reflectie op handelen): tijdens practicum, eindpresentatie en essay opdracht (summatief); tijdens practicum en werkgroepen (formatief)  Informatievaardigheden: schrijfopdracht maken (summatief)  Schrijfvaardigheden: schrijfopdracht (summatief)  Presentatievaardigheden: eindpresentatie praktijkdeel (summatief)  Samenwerken: tijdens essay opdracht, praktijkcursus en presentatie (formatief)
• Leerlijn Onderzoeksmethoden en Statistiek:  Onderzoeksmethoden theorie: in werkgroepen (summatief)  Onderzoeksmethoden praktijk: zelf onderzoeksvraag formuleren en beantwoorden tijdens praktijkcursus (summatief)  Statistiek theorie: introductie praktijkcursus (formatief)  Statistiek praktijk: uitwerken onderzoeksvraag praktijkcursus (summatief)
• Leerlijn International Communication in Science:  Engels lezen: artikelen t.b.v. schrijfopdracht, artikelen ter ondersteuning van hoorcolleges en werkgroepen, cursushandleiding (formatief)

Literature

- Cursushandleiding- Wetenschappelijke artikelen (worden nader bekend gemaakt)

Target Audience

BSc Gezondheid en Leven jaar 2 Major Duurzame gezondheid en zorg (DGZ) keuzecursus Major Biomedische wetenschappen (BMW) keuzecursus BSc Gezondheidswetenschappen jaar 2 keuzecursus

Entry Requirements

Methodologie 1 (voor studenten BSc Gezondheid en Leven) Epidemiologie en Biostatistiek 1 (voor studenten BSc Gezondheidswetenschappen)

Recommended background knowledge

Epidemiologie en Biostatistiek 2 of Methodologie 2 (voor studenten BSc Gezondheid en Leven) Epidemiologie en Biostatistiek 2 (voor studenten BSc Gezondheidswetenschappen)
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor