URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/S_GPBO

Course Objective

Dit vak biedt een verdieping in een cruciaal thema in de bestuurswetenschap: effectiviteit en onbedoelde gevolgen van beleid. Het centrale leerdoel van dit vak is dat studenten na het volgen ervan een kritischer en meer alerte houding ten aanzien van de te verwachten effecten van beleid hebben en deze houding kunnen vertalen in een kritische reflectie op wat beleid vermag en in een kritische evaluatie van concrete beleidscases. Dit leerdoel wordt gespecificeerd in de volgende subdoelen: De hardnekkigheid van beleidsproblematiek vanuit verschillende invalshoeken (o.a. filosofisch, sociologisch en psychologisch) te verklaren;Onbedoelde gevolgen van beleid en de mechanismen daarachter te herkennen en uit te kunnen leggen;Technieken te formuleren en toe te passen om bedoelde en onbedoelde gevolgen van beleid te onderzoeken.Kritisch te reflecteren op begrensde mogelijkheden van beleid en van deze reflectie verslag te doen in een overtuigend beargumenteerd en goed geschreven academisch essay;Bedoelde en onbedoelde gevolgen van beleid in een concrete beleidscasus ex post te signaleren, analyseren en verklaren en hiervan verslag te doen in een goed gestructureerd evaluatierapport.

Course Content

Beleid heeft vaak niet de uitwerking die beleidsmakers voor ogen hebben. Er kunnen onbedoelde negatieve en positieve uitkomsten zijn en soms heeft beleid helemaal geen effect. Daarnaast is het resultaat van beleid over het algemeen tijdelijk en kunnen beoogde effecten op den duur omslaan in tegengestelde effecten en andersom. Over de onbedoelde gevolgen van beleid is veel geschreven. De literatuur geeft handvatten om deze te verklaren en erop te anticiperen. Dat is van belang voor studenten die zich voorbereiden op een toekomst als beleidsmaker of –onderzoeker, of op een andere manier betrokken zullen zijn bij beleid. Maar voor het (leren) omgaan met de onbedoelde gevolgen van beleid, is het niet toereikend om uitsluitend deze literatuur te bestuderen. In de afgelopen jaren is er een uitgebreide literatuur ontstaan over de hardnekkigheid en onoplosbaarheid van beleidsproblemen. Deze literatuurstroom geeft argumenten om de verwachtingen ten aanzien van de effecten van beleid, of beter, van de maakbaarheid van de samenleving, aanzienlijk terug te schroeven. Vanuit dit perspectief is het wellicht realistischer niet te spreken van bedoelde en onbedoelde gevolgen van beleid, maar om de uitkomsten, als onderdeel van een doorlopend proces van beleidsvorming, vast te stellen, te verklaren, en de kennis hierover mee te nemen in het vervolg van het proces. In het vak Bachelorwerkgroep 5 (S_BWGBO5B), vanaf nu BWG 5, gaan we, aan de hand van de literatuur en concrete cases, met beide perspectieven aan de slag. We bespreken literatuur over concrete en specifieke verklaringen waarom bepaalde beleidsinterventies al dan niet de gewenste effecten sorteren, en literatuur waarin de beperkte effectiviteit en onbedoelde effecten van veel beleid op een meer fundamenteel en theoretisch niveau verklaard worden. Daarnaast kijken we op casusniveau naar oorzaken van bedoelde en onbedoelde gevolgen van een specifieke beleidsmaatregel. Dit vak biedt een uitbreiding en verdieping van de kennis over beleidsproblemen en onbedoelde gevolgen van beleid opgedaan eerder in de bachelor, en voegt daar bovendien een vaardigheidselement aan toe. De literatuur wordt voorafgaande aan de bijeenkomsten actief verwerkt via diverse schrijfopdrachten, uitmondend in het individuele essay dat deeltoets 1 vormt. Dit bevordert het leereffect en de academische schrijfvaardigheid. In dit essay wordt een casus naar keuze geanalyseerd middels de literatuur die tot dan toe is behandeld tijdens de werkgroepen. Daarnaast wordt de opgedane kennis in praktijk gebracht door het uitvoeren van een ex post evaluatie van de effecten (bedoeld en onbedoeld, positief en negatief) van een concrete beleidsmaatregel. Deze opdracht wordt in groepjes van 3 studenten uitgevoerd, het evaluatieverslag vormt deeltoets 2.

Teaching Methods

Werkgroepen van 2 uur. Aanwezigheid is verplicht.

Method of Assessment

Individuele schrijfopdracht waarin wordt gereflecteerd op de behandelde literatuur middels een casus (deeltoets 1); evaluatieverslag in groepjes van 3 (deeltoets 2).

Literature

Diverse artikelen en boekhoofdstukken. Deze worden t.z.t. via Canvas bekendgemaakt. Er hoeft geen boek te worden aangeschaft.

Target Audience

Tweedejaars studenten Bestuurs
- en Organisatiewetenschap, afstudeerrichting Bestuurswetenschap

Custom Course Registration

Bij dit vak kun je niet zelf intekenen voor één van de werkgroepen, maar word je ingedeeld door de vakcoördinator. De indeling wordt bekendgemaakt via Canvas. NB Je moet op VU.nl wel intekenen voor het vak, met de overige bijbehorende vakonderdelen.
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor