Grieks en Latijn 3: taalverwerving, filosofisch en retorisch proza

Course

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2024-2025/L_AABAGLT115

Course Objective

Bij Grieks verwerf je met de dialoog Ion van Plato kennis over een filosofische discussie uit de Oudheid die belangrijk is geworden voor de hele Westerse literatuurgeschiedenis. Bij Latijn lezen we twee redevoeringen uit Cicero’s In Catilinam, die gelden als hoogtepunt van de Romeinse welsprekendheid. Daarbij vergroot je je leesvaardigheid, geholpen door woorden, stamtijden, en een aantal hoofdstukken over syntaxis. Aan het eind van deze module kun je een proza-tekst zinsoverstijgend analyseren, beschik je over voldoende leesvaardigheid om bij het lezen te reflecteren op de inhoud van de tekst en ben je in staat om op een elementaire manier een commentaar te gebruiken en zelfstandig een ongeziene tekst te vertalen. Voor studenten Grieks 3: ter aanvulling wordt zelfstandig de rest van Plato's Ion en een aantal passages uit de Republiek in het Grieks gelezen (3 EC). In totaal lees je 20 OCT in het Grieks. Het schriftelijke tentamen zal over de Ion en de Republiek gaan. Voor studenten Latijn 3: ter aanvulling wordt zelfstandig het grootste deel van In Catilinam III gelezen (3 EC). In totaal lees je 30 pp. OCT in het Latijn. Het schriftelijk tentamen betreft syntaxis en de redevoeringen van Cicero. Na dit college ben je in staat om een proza-tekst in Grieks en Latijn te vertalen met behulp van een woordenlijst voor weinig frequente woorden. Ook vergroot je je kennis van de woordenschat en syntaxis. Tot slot kun je vragen over context, taal en interpretatie beantwoorden van Plato’s Ion en Cicero’s In Catilinam. Na dit college ben je in staat om een proza-tekst in Grieks en Latijn te vertalen met behulp van een woordenlijst voor weinig frequente woorden. Ook vergroot je je kennis van de woordenschat en syntaxis. Tot slot kan je vragen over context, taal en interpretatie beantwoorden van Plato’s Ion en Cicero’s Pro Archia.

Course Content

Je leest het grootste deel van Plato's Ion (in totaal ca. 14 OCT pagina’s) in het Grieks en de rest in vertaling. Je verwerft kennis van:syntaxis (vraagzinnen, bijzinnen, indirecte rede, negaties en partikels): BSKG hoofdstukken 12-14 en 16-17stamtijden: KGG Lijst A nr. 1-90 Voor Latijn bestudeer je Cicero’s In Catilinam I en IV in het Latijn (25 pp. OCT) en verwerf je kennis van:Syntaxis: hoofdstukken 7 t/m 9 uit Kroon, Inleiding tot de Latijnse SyntaxisWoorden: Vox blz. 62-88

Teaching Methods

2 x 2 uur werkcollege per week voor Grieks; 2 x 2 uur werkcollege per week voor Latijn; 1 uur per week ondersteuning voor studenten die de uitbreiding (Grieks 3 of Latijn 3) doen.

Method of Assessment

Grieks:Twee tussentoetsen stamtijden Grieks (week 3 en week 5) (10%)Een proefvertaling van een ongeziene passage, met woordenboek (week 7) (20%)Een schriftelijk tentamen met grammaticale en inhoudelijke vragen over de gelezen pagina’s (week 8) (20%)De studenten die de uitbreiding (Grieks 3) doen, krijgen in week 8 een mondeling tentamen over hun pensum, dat 25% van hun eindcijfer uitmaakt. Latijn Voor alle studenten:Twee tussentoetsen vocabulaire (10%).Proefvertaling in week 8 (20%).Tentamen over Cicero en syntaxis in week 8 (20%)De studenten die de uitbreiding (Latijn 3) doen, krijgen in week 8 een mondeling tentamen over hun pensum, dat 25% van hun eindcijfer uitmaakt.

Literature

Grieks: Murray, Plato on Poetry (Cambridge 1997). Ch. Hupperts en S. Veenman, Logos (Leeuwarden, 4e druk). Nuchelmans, G.F. Diercks, J. Pennock, Kleine Griekse Grammatica (Amsterdam, 19e druk of later). [KGG] Rijksbaron e.a., Beknopte Syntaxis van het Klassiek Grieks (Lunteren 2002). [BSKG] Latijn: Cicero, Catilinarians, ed. A. Dyck, Cambridge 2008 Hupperts & De Jong, Vox, Leeuwarden C. Kroon, Inleiding tot de Latijnse Syntaxis (Amsterdam 2007)

Target Audience

Aantal deelnemers: max. 20

Custom Course Registration

Eerstejaars ACASA studenten worden ingetekend voor het vak. Andere studenten moeten zich aanmelden via UvA https://glass.uva.nlVU studenten die dit vak willen volgen als keuzevak moeten een bijvakinschrijving aanvragen bij de UvA. Zie voor meer informatie: https://www.uva.nl/onderwijs/overig-onderwijs/bijvakken/bijvakken.html NB:Intekentermijnen tussen de VU en UvA verschillen.Dit vak is geroosterd aan de Universiteit van Amsterdam.

Additional Information

Deze module is onderdeel van een gezamenlijk programma van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het onderwijs vindt plaats op een UvA-locatie. Zie voor het rooster https://rooster.uva.nl/
Academic year1/09/2431/08/25
Course level6.00 EC

Language of Tuition

  • Dutch

Study type

  • Bachelor